Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Energiesoorten.be ALLES OVER ENERGIE & VERWARMING
Energiesoorten.be

Warmtepomp verwarming

Een nieuwere en milieuvriendelijkere manier van verwarmen is om dat te doen met warmtepompen. Klinkt misschien erg ingewikkeld, maar dat valt in de praktijk best mee. Het systeem is in ieder geval zo eenvoudig dat het momenteel al op veel plaatsen wordt gebruikt. Denk daarbij zoal aan supermarkten, die met een dergelijk systeem de warmte uit de koelkasten weghalen, en deze gebruiken om de temperatuur in de winkel op een aangenaam niveau te krijgen.

Zoals inmiddels al duidelijk haalt een warmtepomp warmte op de ene plaats weg, en geeft deze die op een andere plek weer af. Dat werkt door een gecompliceerd systeem van verdampers en condensators. Aan de ene kant laat men een vloeistof verdampen, een proces waarvoor energie nodig is (endotherm). Die energie wordt geleverd in de vorm van warmte, die dus aan de omgeving wordt onttrokken. Aan de andere kant van de kring condenseert de verdampte vloeistof weer, waar energie bij vrijkomt (exotherm). Die energie is wederom warmte.

Om de vloeistof te verdampen wordt een compressor gebruikt, die de druk van de vloeistof verhoogt. Dat heeft als gevolg dat het kookpunt van die vloeistof wordt verlaagd, zodat het makkelijker (en uiteindelijk bijna vanzelf) condenseert. Aan de andere kant van het systeem wordt de druk weer verlaagd en keert de vloeistof terug in zijn oorspronkelijke, vloeibare vorm.

Hoewel het systeem pas de laatste jaren op grote schaal wordt toegepast is het principe al bijna een eeuw oud: de eerste warmtepomp stamt uit het begin van de twintigste eeuw en werd in Zurich (Zwitserland) gebruikt. In de eerste energiecrisis (1970) kwam de machine weer onder het stof vandaan, omdat het zuiniger met energie omging dan met de bestaande systemen. Die crisis was echter vrij snel weer voorbij, zodat de warmtepomp wederom naar de achtergrond verdween. In 1990, twintig jaar later, sloeg het concept definitief aan. Toen begon men zich namelijk steeds meer bewust te worden van de vervuiling en van de eindigheid van fossiele brandstoffen. De warmtepomp vormde een milieuvriendelijker alternatief en werd in de armen gesloten.