Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Energiesoorten.be ALLES OVER ENERGIE & VERWARMING
Energiesoorten.be

warmtewisselaar

Met behulp van een warmtewisselaar kan de warmte van het ene medium (zoals water of gas) worden overgebracht naar een andere. In de meest ideale situatie koelt de warmtewisselaar het eerste medium af tot de temperatuur waarmee het tweede medium begint en omgekeerd. Een warmtewisselaar kan dus worden gebruikt om iets te verwarmen maar ook om het af te koelen.

Warmtewisselaars kunnen voor veel verschillende doeleinden worden ingezet. Ze kunnen worden gebruik om een woning te verwarmen of juist te koelen, het water van een zwembad te verwarmen maar ook kan vrijgekomen energie van bijvoorbeeld industriële machines worden gebruikt om op die manier energie te besparen. De warmte die bij een industrieel proces vrijkomt kan worden opgeslagen en intern worden hergebruikt of aan omliggende panden worden geleverd. De vrijgekomen warmte kan worden aangewend om een ruimte te verwarmen of juist af te koelen.

Binnenin de warmtewisselaar zitten dunne koperdraadjes die op hun beurt weer holle buisjes bevatten. Door deze holle buisjes stroomt koud water. Met behulp van een ventilator wordt er warme lucht langs de koperdraadjes geblazen waardoor deze warm worden. De warmte wordt door de koperdraden snel naar het koude water in de buisjes geleid. Een omgekeerde situatie kan natuurlijk ook: koude lucht wordt gebruikt om het water af te koelen.

Voordelen van het gebruik van een warmtewisselaar zijn onder andere: een milieuvriendelijke besparing van energie, een verbetering van de werkomstandigheden binnen het bedrijf en voorkomt stagnatie van het productieproces wanneer de temperatuur in het bedrijf te hoog oploopt.

Een warmtewisselaar is een apparaat dat zowel dient bij het warm dan wel koud laten worden van vloeibare of gasvormige stoffen. Hierbij zijn de twee stoffen elk op een andere temperatuur en worden ze allebei langs een scheidingswand geleid. De warmte wordt via deze scheidingswand tussen de twee stoffen uitgewisseld. Door middel van een warmtewisselaar kan opgewekte warmte als het ware weer worden hergebruikt.

Warmtewisselaars kunnen op tal van gebieden worden ingezet. Het is overigens niet per definitie het geval dat er een stof wordt verwarmd. Warmtewisselaars kunnen ook worden gebruikt om stoffen af te koelen. Door gebruik te maken van deze techniek kan er bovendien energie worden bespaard. De warmte die bijvoorbeeld door een machine tijdens een productieproces wordt gevormd kan aangewend worden om ruimten elders in het gebouw mee te verwarmen.

Niet alleen in de industrie kan een warmtewisselaar worden toegepast ook in het huishoudens kan dit apparaat erg nuttig zijn. Zeker wanneer men er aan energiebesparing wil doen. Zo kan er bijvoorbeeld een warmtewisselaar worden gebruikt om de warmte van het afwas- of douchewater te gebruiken om het water dat later zal worden gebruikt alvast voor te verwarmen.

Warmtewisselaars kunnen ook hun dienst bewijzen in verwarmingssystemen die door middel van zonne-energie of door middel van een warmtepomp het grootste deel van hun warmte aangevoerd krijgen. Dit levert namelijk een aanzienlijke besparing op de verwarmingskosten op. Op deze manier helpt de inzet van een warmtewisselaar mee aan het verminderen van het broeikaseffect en de opwarming van de aarde.