Energiezuinige aanpassingen aan je huis kunnen een behoorlijke investering zijn en een flinke hap uit je budget nemen. De overheid kent enkele subsidies om je tegemoet te komen in de kosten.

Wanneer je energie opwekt met zonnepanelen, krijg je voor elke 1000 kWh aan zonne-energie een groenestroomcertificaat, welke je later bij je netbeheerder in kan wisselen voor een geldbedrag van €450.

Bij het aanschaffen van een zonneboiler kan je ook in aanmerking komen voor een premie, mits je de zonneboiler laat installeren door een geregistreerde aannemer en de zonneboiler niet bedoeld is voor het opwarmen van zwembadwater. De hoogte van de premie is afhankelijk van de gemeente waar je woont.

Ook voor dakisolatie kan je een subsidie krijgen. De hoogte van de premie die je ontvangt is afhankelijk van een aantal factoren zoals de aannemer en de oppervlakte. Ook worden er eisen gesteld aan onder meer het isolatiemateriaal en de oppervlakte van het te isoleren dak.

Van een aantal netbeheerders krijg je een premie wanneer je vloerisolatie aan legt. De premie varieert van €2 m2 wanneer je de isolatie zelf aan legt tot €4 m2 wanneer de vloer laat isoleren door een erkend isolatiebedrijf.

Wanneer je enkele of dubbele beglazing laat vervangen door hoogrendementsglas ontvang je een premie van €10 m2, maar enkel wanneer je dit laat doen door een geregistreerde aannemer. Het glas moet dan wel aan bepaalde voorwaarden voldoen, zoals een bepaalde dichtheid.

In de toekomstplannen is opgenomen dat ook buisisolatie, radiatorfolie, ventilatiesystemen en thermosstatische kranen op een gegeven moment in aanmerking komen voor een subsidie.