Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Energiesoorten.be ALLES OVER ENERGIE & VERWARMING
Energiesoorten.be

gasverbruik

Aardgas is een fossiele brandstof. Een fossiele brandstof is een koolwaterstofverbinding die ontstaan is uit resten van plantaardig en dierlijk leven uit vroegere geologische tijden. Aardolie, steenkool, bruinkool en turf zijn andere vormen van fossiele brandstof. Aardgas is geen duurzame energiebron, fossiele brandstoffen raken een keer op.

Schoon aardgas, die betekent dat het aardgas ontdaan is van zwavelwaterstof heen geen geur en is dus reukloos. Dit kan een gevaar opleveren bij gaslekken. Om er voor te zorgen dat gaslekken eenvoudiger herkend kunnen worden is er een zeer sterke en stinkende stof aan het aardgas toegevoegd, tetrahydrothiofeen.

Gas kent diverse toepassingen. Het wordt voornamelijk gebruikt als energiebron om op te koken en om mee te verwarmen. Aardgas wordt na proces van samenpersen ook gebruikt als alternatieve, schone vorm van brandstof. Dit wordt CNG genoemd. De vloeibare vorm van aardgas wordt LNG genoemd en wordt vooral gebruikt voor vrachtwagens.

In en om het huis wordt het gasverbruik voornamelijk ingenomen door de centrale verwarming, de gaskachel, de geiser, de boiler en het koken. De verwarming van het huis wordt als de grootste kostenpost gezien. Een gemiddeld gezin verbruikt ongeveer 1600 m3 gas per jaar.

Het gasverbruik is onder meer afhankelijk van het type woning en de weeromstandigheden. Een goed geïsoleerd huis is gemakkelijker warm te krijgen en houden en kost dus minder energie. Wanneer de winter zacht is zal men ook minder gaan stoken en daardoor minder gas verbruiken. De laatste jaren is de trend dat men steeds minder gas verbruikt. Dit kan komen doordat de winters zachter zijn, maar ook de groeiende populariteit van alternatieve energiewinning (waaronder zonnepanelen) speelt waarschijnlijk een grote rol.