Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Energiesoorten.be ALLES OVER ENERGIE & VERWARMING
Energiesoorten.be

windenergie particulier

De meeste windturbines zijn aangeschaft en geplaatst door de grotere energiebedrijven en verenigingen van boeren. Het is echter wel mogelijk om als particulier een eigen windturbine te plaatsen, om bijvoorbeeld op kleine schaal in je eigen energie te voorzien.

Je moet echter goed in je achterhoofd houden dat windenergie erg prijzig is. Op de plekken waar veel wind waait betaal je ongeveer €0,05 per kWh windenergie. Wanneer je echter naar plaatsen landinwaarts gaat kijken, daar waar dus veel minder wind waait, betaal je al snel €0,08 per kWh. Vergeleken met de traditionele elektriciteit via het stopcontact ben je dan erg duur uit: daar betaal je slechts €0,04 per kWh. Sommige energieleveranciers bieden groene stroom gewonnen uit windenergie aan. Vaak ben je dan minder geld kwijt, omdat er op groene stroom geen heffingen gelden, en op de grijze stroom wel.

Wanneer je een windturbine wilt plaatsen dien je met een aantal zaken rekening te houden. Zo heb je bijvoorbeeld minimaal twee vergunningen nodig om een windturbine te mogen bouwen. Dit zijn de milieuvergunning en de bouwvergunning. Of je in aanmerking komt voor een dergelijke vergunning is afhankelijk van de gemeente en de bestemmingplannen. Daarnaast kennen windturbines enkele nadelen, waaronder veel nadelen voor de directe omgeving van de windturbine. Het is daarom erg vriendelijk om je plannen met de directe omgeving door te spreken.

Er zijn verenigingen die met meerdere mensen een windturbine aanschaffen. Hierdoor komen de kosten lager te liggen, en heb je toch de voordelen van je eigen windenergie.