Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Energiesoorten.be ALLES OVER ENERGIE & VERWARMING
Energiesoorten.be

doorstromer

Bij een doorstromer, die in de volksmond ook wel een geise wordt genoemd, wordt het water pas op temperstuur gebracht op het moment dat men de kraan open heeft gedraaid. Heel veel klassieke geisers die gestookt worden op gas gebruiken het principe van een doorstromer. Maar er zijn ook verschillende combi cv-ketel die van dit principe gebruik maken. Wanneer er water wordt getapt dan warmt de cv-ketel het koude water op.

Een groot voordeel van dit systeem is dat er niet onnodige water wordt verwarmd. Bovendien zijn er geen stilstandverliezen van het water dat stand-by staat. Ondanks dat het productierendement wat lager ligt is het totaal rendement in de meeste gevallen wel wat hoger dan bij boilers het geval is. Er wordt door een doorstromer dus geen onnodig water verspilt en er hoeft geen energie te worden gebruikt om eventueel een reservoir met water op een bepaalde temperatuur te houden. Hierdoor is de doorstromer beduidend zuiniger met energie dan een boiler. De doorstromer is derhalve dan ook minder belastend voor het milieu in vergelijking tot een boiler.

Nadelen van een doorstromer zijn dat het piekdebiet in de meeste gevallen wat meer beperkt is. Verder kan een geiser geen twee douches tegelijker tijd van warm water voorzien. En het vullen van een groot uitgevallen bad kost aanzienlijk meer tijd dan wanneer dit zou gebeuren met behulp van een boiler. Wel kan men met een geiser onbeperkt warm water blijven aftappen wat dan weer niet tot de mogelijkheden van een boiler behoort.