Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Energiesoorten.be ALLES OVER ENERGIE & VERWARMING
Energiesoorten.be

Prijs van aardgas

De prijs van aardgas is vastgesteld op een bepaald bedrag per kubieke meter (m3). In Nederland moet je daarbij denken aan ongeveer 45 cent. Bij die 45 cent is echter nog geen rekening gehouden met transportkosten, energiebelasting en vastrecht. Onder die laatste kostenpost komt onder andere de jaarlijkse vergoeding voor de aansluiting terug. Jaarlijks wordt hier ongeveer 120 euro voor in rekening gebracht.

Eerdergenoemd bedrag geldt bij een gemiddeld verbruik van 2650 kuub per jaar. De werkelijke verbruikscijfers liggen een stuk lager: in 1996 gebruikte men rond de 2100 m3 gas per jaar, in 2005 was dat afgenomen naar plusminus 1600 m3. Het grootste deel, 78%, was nodig om het huis op een aangename temperatuur te krijgen, 19% werd gebruikt om water te verwarmen en maar 3% kwam voor rekening van het fornuis.

In België wordt niet per kubieke meter, maar per kilowattuur (kWh) gerekend. Bij een gasverbruik van één kWh (per kubieke meter komt er circa 7 kWh aan energie vrij) per jaar kun je in dat land een bedrag van 50 tot 80 euro overmaken naar de rekening van de energie leverancier. Per kWh komt daar 5,5 cent ‘sociaal tarief’ bij, een kostenpost die vergelijkbaar lijkt met de Nederlandse prijs per m3. Wanneer je deze 5,5 cent namelijk met 7 vermenigvuldigd (want: 7kWh per m3), kom je namelijk op ongeveer 40 cent uit.

Hoewel dit deel van de rekening, dat dus afhankelijk is van het werkelijke verbruik, ongeveer hetzelfde bedrag vermeld als in Nederland zijn de jaarlijkse ‘bijkomende kosten’ (zoals het vastrecht) een stuk lager. Het scheelt bij sommige aanbieders bijna de helft!