Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Energiesoorten.be ALLES OVER ENERGIE & VERWARMING
Energiesoorten.be

Zonnepan: prijs & voordelen

Een zonnepan combineert het beste van zonnepanelen in een dakpan. Dit is de oplossing voor mensen die het uitzicht van hun dak willen behouden en toch willen genieten van de voordelen van zonnepanelen.

 

Wat is een zonnepan?

Een zonnepan is een dakpan met zonnecellen. Het zet zonne-energie om in elektriciteit. Zonnepannen werken zoals zonnepanelen. Ze vormen geen storend element in de uitstraling van je woning en integreren zich perfect. Ze bestaan in verschillende materialen: leien en keramiek. Daarnaast zijn ze ook verkrijgbaar als sneldek-dakpannen en als geïntegreerd daksysteem

 

 

Voordelen

  • Je maakt gebruik van groene energie
  • Je gebruikt geen fossiele energie
  • De verkregen energie is gratis
  • Je energiefactuur gaat omlaag
  • Uitzicht van het dak wordt niet verstoord
  • Eenvoudige te monteren
  • Snel geplaatst

 

Nadelen

  • De prijs: zonnepannen zijn duurder dan traditionele zonnepanelen
  • Bij verhuizen: moeilijker om te demonteren

 

 

Rendement

Het rendement van zonnepannen ligt over het algemeen iets lager dan die van traditionele zonnepanelen. Het rendement wordt beïnvloed door de temperatuur van de zonnecellen en de schaduwwerking. Het rendement van een traditionele zonnepaneel bedraagt 22 %. Terwijl dat bij een zonnepan met 17 % iets minder is.

 

zonnepannen geïntegreerd systeem

 

Verschillende uitvoeringen

Zonnepannen zijn te verkrijgen in verschillende uitvoeringen. Je kan ze verkrijgen als leien of keramische dakpan met geïntegreerde zonnecel. Daarnaast zijn er ook de zonnepanelen die hetzelfde formaat hebben als een dakpan. Ze worden op de pannen gemonteerd. Door hun perfecte integratie vallen ze niet op in het geheel. Ten slotte zijn er ook de geïntegreerde systemen. Dit zijn klassieke zonnepanelen die in het dak worden gemonteerd.

 

Prijs

Zonnepannen zijn duurder dan traditionele zonnepanelen. Een zonnepan kost ongeveer € 7500 per 10 vierkante meter. Afhankelijk van het materiaal en het type, zijn ze ongeveer 30 tot 60 procent duurder dan klassieke zonnepanelen. Het is kostelijk, maar het is de perfecte oplossing voor iedereen die wil genieten van zonnepanelen en het liefst gewone dakpannen wil. Daarnaast kan je in bepaalde gemeentes en provincies wel nog steun krijgen voor de plaatsing van zonnepanelen.