Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Energiesoorten.be ALLES OVER ENERGIE & VERWARMING
Energiesoorten.be

Honeywell verwarming

Na het installeren van een CV-ketel, het benodigde leidingwerk en een aantal (esthetisch verantwoorde) radiatoren is een groot stuk van het voorwerk dat nodig is om een huis te verwarmen klaar. Een groot deel, want bij de hierboven beschreven items mist één belangrijk apparaat: de thermostaat. Dit kastje, dat vaak op een centrale plaats in de woning (bijvoorbeeld in de woonkamer) aan de muur wordt gemonteerd is de bedieningsunit van de complete verwarmingsinstallatie.

Honeywell is één van de grootste namen in die sector. Het bedrijf, dat in 1886 door Albert Butz (de uitvinder van de thermostaat), werd opgericht in Amerika omvat een aantal divisies. De meest bekende daarvan zijn het bedrijfsdeel dat zich met de luchtvaartsector bezig houdt en een divisie genaamd ‘Home and Building Control’. Die laatste levert allerlei klimaatregelingssystemen als thermostaten.

Bekende producten zijn de ronde klokthermostaat die de firma levert (genaamd ‘Round’) en de ‘Chronotherm’-series. Van die laatste is inmiddels het vierde model op de markt, en nog niet zo heel lang geleden is tevens een variant geïntroduceerd die zich onderscheid door een volledig aanraakscherm.

Honeywell levert thermostaten in een aantal categorieën. De eerste is een thermostaat die werkt met ketels die of aan, of uit staan. Deze geven dus steeds korte boosts met warmte, schakelen daarna uit, geven weer een verwarmingsboost, en gaan zo de hele dag door. Het nadeel van dit soort CV-ketels is dat de temperatuur niet constant blijft.
Voor modulerende ketels, die niet aan- en uitgaan, maar hun opbrengst aanpassen aan de behoefte, heeft Honeywell speciale thermostaten. Een bekende naam in deze groep is de Chronoterm Modulation.

Een speciale groep thermostaten biedt plaats aan een vijftal radiatorthermostaten. Meestal zijn dit gewone kranen met een thermostaatfunctie, zogenaamde thermostaatkranen. De Radiatronic HR40 daarentegen, is een complete thermostaat. Niet alleen een knop, maar een complete bedieningsunit voor elke radiator. Op die manier is het mogelijk om per ruimte, per radiator, een programma aan instellingen op te geven. Zo wordt het nog gemakkelijker om de temperatuur voor elke ruimte individueel te regelen.