Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Energiesoorten.be ALLES OVER ENERGIE & VERWARMING
Energiesoorten.be

Warmtepomp: info en prijzen

Hoewel warmtepompen niet goedkoop zijn, zijn ze wel een duurzame manier om bijvoorbeeld een woning te verwarmen. Dit kan echter worden ondervangen door de installatie collectief aan te schaffen en te gebruiken en door het aanvragen van subsidies voor gebruik van duurzame energie.

Benieuwd naar de soorten warmtepompen met hun prijzen en voordelen? Bekijk dan zeker het artikel over de warmtepomp op centraleverwarmingcv.be

warmtepomp

 

Werking van een warmtepomp

De warmte die de waterpomp gebruikt is meestal afkomstig van de buitenlucht of het grondwater. De lucht of het water wordt langs een vloeistof geleid die bij een lage temperatuur verdampt. De warmte uit de warmtebron wordt op deze manier opgenomen door deze vloeistof die hierdoor verdampt. Deze damp wordt samengedrukt. De druk gaat hierdoor stijgen waardoor de temperatuur nog hoger wordt. De warmte die nu is ontstaan kan via leidingen langs bijvoorbeeld de leidingen van een verwarmingsysteem gevoerd en wordt daaraan afgegeven.

Wanneer een warmtepomp zijn warmte onttrekt aan het grondwater dan wordt er water opgepompt waaruit de warmte wordt gehaald. Hierna wordt het afgekoelde water weer teruggepompt. Wordt de warmte aan de buitenlucht onttrokken dan zijn er speciale collectoren nodig om de warmte uit de lucht te halen. Meestal worden deze op het dak geplaatst.

Zeer energiezuinig

Waterpompen gebruiken gas of elektriciteit om lucht of water aan te zuigen en later de verwarmde damp verder te pompen. Maar omdat het energieverbruik veel lager ligt dan bijvoorbeeld een cv-ketel die gestookt wordt op gas kunnen warmtepompen als energiezuinig en duurzaam worden beschouwd. Bovendien is de CO2 uitstoot aanzienlijk minder (soms wel tot vijftig procent) in vergelijking tot een hoogrendementsketel. Het broeikaseffect wordt dus door gebruik van warmtepompen verminderd.

Subsidies warmtepompen

Voor deze vorm van alternatieve energie kan je ook subsidies krijgen onder bepaalde voorwaarden. Deze kunnen verschillen per gemeente en provincie. Vraag dit steeds na bij je gemeente.

Soorten en prijzen warmtepomp

Het duurzame verwarmingsalternatief bestaat ook in verschillende soorten. Ze hebben ook telkens andere prijzen.