Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Energiesoorten.be ALLES OVER ENERGIE & VERWARMING
Energiesoorten.be

Energie Besparen

De laatste tijd wordt men gemaand om steeds zuiniger en bewuster met de beschikbare energie om te gaan. Enerzijds vanwege de crisis, anderzijds omdat energiebronnen eindig zijn. Met aardgas en –olie kunnen we geen eeuwen meer doen. Kortom: tijd voor verandering, tijd voor bezuiniging. In dit artikel vind je alvast 5 tips om energie te besparen.

 

Tip 1 : ramen vervangen

Ramen oefenen een invloed uit op je energieverbruik. Woningen met slecht isolerende ramen zullen meer energie verbruiken. Je kan kiezen om dubbelglas te plaatsen in plaats van enkel glas.

ramen vervangen
Ook de profielen spelen een rol. Bepaalde materialen zullen slechter isoleren dan andere. Houten ramen bijvoorbeeld isoleren beter dan profielen uit  staal of aluminium. Bovendien zullen goed isolerende ramen ook zorgen voor minder temperatuurschommelingen. Prijzen van alle soorten ramen en deuren in PVC, aluminium en hout vind je op de website van www.tipsentricks.be. Een aanrader wanneer je profielen wilt vergelijken op basis van energiewaarde!

 

Tip 2 : druk sneller op de “uit”-knop

energie besparen

De eerste hiervan is het makkelijkst. Je kunt namelijk veel (energie, en dus geld) besparen door beter te kijken waar je de energie voor gebruikt. Let er bijvoorbeeld op dat je de verlichting uit doet als je een kamer verlaat, de verwarming wat terugdraait wanneer je weggaat en elektrische apparatuur niet onnodig lang aan laat staan. Zet de TV bijvoorbeeld echt uit (met de knop op het toestel), in plaats van op stand-by (met de afstandsbediening). Het lijken (en zijn) heel kleine maatregelen, maar samen kunnen ze wel het verschil maken.

Wanneer men een ronde door de eigen woning maakt stuit men als snel op zaken waar energie bespaart kan worden. Vaak zijn het kleine dingen die aangepast dienen te worden maar alles bij elkaar kan wel een aardige energie besparing opleveren. Voor veel mensen is het ook min of meer het aanleren van een nieuwe leefstijl. In de loop der tijd zijn er wellicht een aantal gewoontes ontstaan die energieverspillend zijn maar niet meer opvallen. Probeer hierin consequent te zijn en blijf vooral volhouden.

Noteer regelmatig de meterstanden zodat op den duur een vast patroon ontstaat van het energieverbruik. Zo kan men eenvoudig zien wat energiebesparende maatregelen daadwerkelijk opleveren.

 

Tip 3: isoleer je woning

Een goed geïsoleerde woning verbruikt minder energie. In de winter blijft je huis warm en in de zomer houdt het de warmte buiten. Je verbruikt minder energie om je huis te verwarmen en je moet minder beroep doen op de airco om het koel te houden. Bovendien beperk je hiermee ook geluid dat van binnenuit komt. Isoleren kan op verschillende manieren. Voor meer informatie over het isoleren van je woning, klik hier.

 

Tip 4: verkies energiebesparende huishoudtoestellen

Je kunt een grote limousine op de stoep parkeren die één-op-vijf loopt, maar het enige voordeel daarvan is dat je het spaarzegeltjesboekje van de pomphouder sneller vol hebt. Slimmer is het om een kleinere auto te kopen, die (om maar een verbruikswaarde te noemen) op één liter benzine 15 of zelfs 20 kilometer ver komt. Auto’s zijn het simpelste voorbeeld om dit te illustreren, maar het geld ook voor de elektrische apparatuur die thuis staat: TV’s, koelkasten, zonnebanken et cetera. Van allemaal zijn er modellen die heel verkwistend te werk gaan, maar gelukkig zijn er ook versies die juist heel zuinig met de energie omspringen!