klokthermostaat
Wanneer een thermostaat wordt gestuurd door een tijdklok dan spreekt men van een klokthermostaat. Deze klokthermostaten regelen automatisch de temperatuur volgens, een door de gebruiker gekozen, klokprogramma. De moderne elektrische klokthermostaten zijn gemakkelijk in te stellen voor de periode van een week, een maand en in sommige gevallen zelfs voor de duur van een heel jaar. Maar indien men toch van het ingestelde programma wil afwijken dan is dit heel gemakkelijk door één druk op een knop. Door het gebruik van een klokthermostaat kan men aan comfort winnen en tevens ook energie besparen.
Bij het gebruik van een gewone thermostaat dient men voor het slapen gaan de temperatuur handmatig lager in te stellen. Bij het ontwaken dient men deze dan natuurlijk ook weer op een hoger stand te zetten. De klokthermostaat doet dit echter vanzelf.
Doordat de moderne klokthermostaten vaak elektrisch zijn, kunnen ze veel nauwkeuriger en gevoeliger werken. In sommige gevallen zelfs een beetje te gevoelig zodat de verwarming zelfs aanspringt bij een erg klein temperatuursverschil om na een korte tijd weer uit te schakelen. De circulatiepomp en de barnder van de verwarmingsketel krijgen het er hierdoor soms zwaar te verduren. Bij de aanschaf kan men uiteraard een verwarmingsspecialist vragen om het schakeldifferentieel zo optimaal mogelijk in te stellen.
De plaats waar de klokthermostaat wordt geïnstalleerd is eveneens erg belangrijk. De thermostaat dient en optimale voeling te hebben met de lucht van de ruimte die verwarmd moet worden. Tevens mag de thermostaat ook niet worden bedrogen door warmte of koudestromen.