Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Energiesoorten.be ALLES OVER ENERGIE & VERWARMING
Energiesoorten.be

condensatieketel

In vergelijking met een traditionele ketel is een condensatieketel efficiënter te noemen. Dit omdat de condensatieketel warmte recupereert uit de rookgassen. Het rendement wordt dankzij de condensatie van de ketel duidelijk verbeterd. Zelfs in vergelijking met een hoogrendementsketel heeft de condensatieketel nog een hoger rendement van 6 tot 9 procent indien aardgas wordt gebruikt als brandstof. Wordt er stookolie gebruikt dan is het rendement 3 tot 5 procent hoger.

Wanneer er immers aardgas of mazout wordt verbrandt dan bevat het gasmengsel dat wordt uitgestoten niet alleen kooldioxide (CO2) maar ook nog waterdamp. Water dat in een dampvorm verkeerd bevat nog een aanzienlijke hoeveelheid energie die door de condensatieketel kan worden gerecupereerd in plaats van zomaar door de schoorsteen de buitenlucht in te worden gestuurd.

Door de condensatieketel wordt de gerecupereerde energie, die in de waterdamp aanwezig is, gebruikt om het retourwater van de radiatoren voor te verwarmen. Doordat de waterdamp zijn energie afgeeft vindt er condensatie plaats van deze damp. De toestand van het water wordt dan dus weer vloeibaar. Het ontstane condensatiewater kan direct worden afgevoerd naar het riool.

De radiatoren die men bij een condensatieketel gebruikt moeten wel goed gedimensioneerd zijn. Op deze manier wordt namelijk het maximale rendement uit de ketel gehaald. Er wordt dan voldoende koud retourwater verkregen dat een goede condensatie van de waterdamp mogelijk maakt. Hoe lager de temperatuur is van het water bij de uitgang van de radiatoren, hoe groter de hoeveelheid waterdamp dat condenseert en hoe hoger het rendement van de condensatieketel.