Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Energiesoorten.be ALLES OVER ENERGIE & VERWARMING
Energiesoorten.be

Zonnepanelen kopen

De best toegankelijke optie om actief met groene energie bezig te zijn is de aanschaf van zonnepanelen. Natuurlijk is het afsluiten van een elektriciteitspakket waar alleen groen stroom geleverd wordt ook een stap in de goede richting, maar door zelf zonnepanelen of -collectoren aan te schaffen ben je ineens een stuk meer betrokken.

Het is belangrijk om je goed te laten informeren over zonnepanelen, voordat je ze bestelt. Het zijn namelijk geen koopjes. Van essentieel belang is het om te weten of je huis überhaupt geschikt is voor zonnepanelen: als de schuine delen van het dak bijvoorbeeld op het oosten of westen staan is de plaatsing van zonnepanelen absoluut niet rendabel.

Als je een mooie plaats hebt gevonden en een eventuele huurbaas of bewonersvereniging het goed vind dat er panelen zullen worden geplaatst, kun je gaan kijken naar de hoeveelheid. Vanzelfsprekend hangt dat voor een groot deel af van de beschikbare ruimte, maar het is zinloos om het hele dak vol te bouwen als je maar de helft van die energie gebruikt. Bovendien is er bij grotere aantallen (meer dan zes panelen) een extra groep in de meterkast vereist.

Een derde punt van aandacht is het verwachte stroomgebruik en de bijbehorende besparing. Reken vooraf goed uit wanneer je de investering hebt terugverdiend zodat het uiteindelijk niet alleen geld kost. Houd hierbij ook rekening met de verwachte levensduur van de panelen. Meestal zijn ze na 15 tot 20 jaar aan vervanging toe.

Gerelateerd aan dit vorige punt is het eventuele recht op subsidies. Hoewel je het volledige aankoopbedrag (tussen de 700 en 1300 euro per paneel) voor moet schieten kan de onderneming een stuk voordeliger worden als de gemeente of de overheid een deel van de kosten op zich neemt.