Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Energiesoorten.be ALLES OVER ENERGIE & VERWARMING
Energiesoorten.be

Kosten prijzen zonnepanelen

Hoewel iedereen het beste voorheeft met het milieu en deze wereld, geeft niet iedereen daar graag geld aan uit. Er wordt echter wel geïnvesteerd als het op een gegeven moment geld oplevert, of de gemaakte kosten in ieder geval worden terugverdiend. Dat speelt ook bij zonnepanelen, een duurzame investering voor een beter milieu.

Zonnepanelen, welk type je ook gebruikt, zijn duur. Subsidies maken de aanschafprijs wat draaglijker, maar het is nog steeds een prijzige aangelegenheid. In 2008 gold er een richtprijs van ongeveer 550 euro per 100 Wattpiek. Op jaarbasis levert zo’n paneel (in Nederland) 85 kWh op, die normaal gesproken 23 eurocent per stuk kost. Omdat die kilowatturen niet te hoeven worden ingekocht, scheelt dat 19,55 euro per jaar. Daaruit volgt dat een paneel zich binnen ongeveer 15 jaar terug heeft verdiend, waarbij wordt uitgegaan van een energieprijs die elk jaar met 10% toeneemt. Als de prijzen sterker stijgen zal de terugverdientijd logischerwijs worden verkort, en als de verwachte prijsstijging niet plaats vind verdienden de panelen zich net terug.

In België liggen deze termijnen en prijzen iets anders. Allereerst waren er subsidies, die in Nederland in 2004 werden stopgezet, maar in België door bleven gaan. Daarom gokt men erop dat een zonnepaneelinstallatie met ongeveer 11 jaar is terugverdiend.

Een ontwikkeling die meehelpt aan het spoedig terugverdienen van de investering is een systeem waarbij de elektriciteitsmaatschappij overtollige energie ‘terugkoopt’. Op die manier kun je dus voor de hele wijk zonne-energie winnen (er vanuit gaande dat je de ruimte hebt om genoeg panelen te plaatsen) en daar nog voor betaald krijgen ook!