Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Energiesoorten.be ALLES OVER ENERGIE & VERWARMING
Energiesoorten.be

verticale windturbine

Er bestaan twee typen windturbines: de verticale wind as turbine en de horizontale wind as turbine. Hoewel de horizontale wind as turbine het meest gebruikt wordt, heeft de verticale wind as turbine enkele grote voordelen ten opzichte van de horizontale wind as turbine.

De verticale wind as turbine is een is een windturbine met een verticaal roterende as. De verticale wind as turbine wordt soms ook wel aangeduid met de afkorting VAWT (Vertical Axis Wind Turbine). Een groot voordeel van de verticale wind as turbine boven de horizontale wind as turbine is dat de rotorbladen niet afhankelijk zijn van de windrichting. De verticale wind as turbine vangt door het unieke verticale ontwerp namelijk altijd wind. Kenmerkend aan de verticale wind as turbine is de plaatsing van de dynamo op de grond. De verticale wind as turbine kan al luttele windsnelheden al benutten om energie op te wekken en is bestand tegen stormen en turbulentie.

Twee soorten verticale wind as turbines die erg in trek zijn, zijn de Darrieus windturbine en de Giromill.
De Darrieus windturbine is ontworpen door de Franse luchtvaarttechnicus Marie Darrieus, welke in 1931 het patent voor dit ontwerp toegewezen kreeg. De Darrieus windturbine bestaat uit twee of drie verticaal gebogen wieken welke op vliegtuigvleugels lijken, die gemonteerd zijn aan de verticale as.
De Giromill is in feite een verbeterde versie van de Darrieus windturbine. De Giromill is echter door een verandering in de constructie van de windturbine een veiliger alternatief dan de Darrieus windturbine.