Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Energiesoorten.be ALLES OVER ENERGIE & VERWARMING
Energiesoorten.be

centrale verwarming

Het meest gebruikte en populairste verwarmingssysteem is de CV-installatie (centrale verwarmingsinstallatie). Het algemene principe achter dit systeem is simpel, maar de uitvoering kan flink verschillen.

Het centrale kenmerk van een CV-installatie dat de warmte op een centrale plaats in het huis of het gebouw wordt opgewerkt. Vaak wordt hiervoor gebruik gemaakt van een ketel (al dan niet een HR-ketel, een hoogrendementsketel) die het medium (vaak water) dat door de leidingen stroomt verwarmt naar een vooraf ingestelde temperatuur. Meestal ligt die tussen de 60 en 80 graden Celsius, maar dat is afhankelijk van de grootte van de CV-kring: als het water grote afstanden moet afleggen wordt er hoger gestookt, omdat het water onderweg meer kan afkoelen dan bij korte leidingen.

Een CV-installatie werkt zoals gezegd vaak met water. Die vloeistof (die dus ook prima een ander medium kan zijn) stroomt door een groot netwerk aan buizen en leidingen, die samen een kring vormt. Het systeem is modulair: je kunt er op elke plek iets ‘aanhangen’, zoals een (design)radiator of een convectorput. De enige vereiste is de aanwezigheid van een ketel. Niet alleen voor de verwarming, maar ook de warmwatervoorziening in de keuken en de badkamer wordt verzorgd door die ketel.

Wanneer je een nieuwe ketel aanschaft moet je er goed op letten dat het model dat je hebt uitgezocht hebt zijn toekomstige taak aankan. Een kleiner huis kan bijvoorbeeld toe met een ketel met een lagere capaciteit dan die in een villa. Ook specialistische systemen als een douchepaneel met jets doet een extra aanslag op de capaciteit.