Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Energiesoorten.be ALLES OVER ENERGIE & VERWARMING
Energiesoorten.be

Verwarming prijs

Het verwarmen van een gebouw of woning kan een dure aangelegenheid zijn. Er is hier echter veel ruimte voor besparingen. Niet alleen bij de aanschaf van een nieuw systeem, maar ook de huidige situatie kan bijna altijd verbeterd worden.

De eerste stap naar besparing is het afdichten van kieren en gaten. Check alle kozijnen en sponningen op luchtlekken. Een wat ingrijpender controle kijkt naar de isolatie van het huis. Dubbelglas, bijvoorbeeld, kan al een besparing van dertig procent opleveren! Ook het isoleren van de zolder, garage en eventuele bijkeuken kan de nodige euro’s per maand schelen. Kortom: zeker de moeite waard om daar eens goed naar te kijken, of een specialist voor in te huren. Die doet zijn onderzoek niet gratis, maar die investering is waarschijnlijk snel terugverdiend.

Als het huis optimaal is geïsoleerd kan er gekeken worden naar een CV-installatie met een hoog rendement. Uiteraard hoort daar een HR-ketel (hoogrendementsketel) bij. Daarvan bestaat drie gradaties: HR 100 (een rendement van minimaal 100%), HR 104 (minimaal 104% rendement) en HR 107 (een rendement van minstens 107%). Vanzelfsprekend is die laatste de beste keus voor een energiezuinig huis.

Een andere mogelijkheid om nog wat centen te besparen is een installatie die warmte terugwint. Hierbij wordt afvalwarmte (bijvoorbeeld afkomstig van een ventilatiesysteem) teruggewonnen en hergebruikt.

Na deze bespaartips is het misschien ook fijn om te weten op welke prijzen je moet rekenen bij de aanschaf van een CV-ketel en bijbehorende radiatoren. Een HR-combiketel (voor zowel verwarming als de warmwatervoorziening) kun je rekenen op een bedrag van ten minste 700 euro. Dat loopt door tot ruim het dubbele voor de modellen met meer capaciteit.
Radiatorunits kosten een stuk minder, al zijn de verschillen hier wel groter. Een heel simpele wandradiator kost ruim ’n tientje (bruto). Designradiatoren daarentegen, kosten zo het tien- tot zelfs honderdvoudige daarvan! Ook daar is dus zeer zeker mogelijkheid tot besparing.