Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Energiesoorten.be ALLES OVER ENERGIE & VERWARMING
Energiesoorten.be

energieverbruik pc

Computers zijn niet meer weg te denken uit de moderne maatschappij maar het zijn ware energieverslinders. Zeker wanneer ze snel zijn en er veel extra randapparatuur op is aangesloten zoals een dubbele harde schijf, een grote monitor en dergelijke. Een oplossing zou zijn: minder achter de computer werken maar dat is niet leuk en vaak onpraktisch.

De moderne pc staat steeds vaker en langer aan. De grootste energieverbruiker in de pc is zonder twijfel de processor, deze kan wel zo’n 140 Watt of zelfs meer verbruiken. De warmte die zo’n processor produceert moet door een enorme ventilator weer worden afgevoerd.

Fanatieke gamers hebben vaak ook nog een grafische kaart die als een kacheltje in de behuizing van de pc zit. Voor het afvoeren van de warmte die de grafische kaart ontwikkeld zijn soms meerdere ventilatoren nodig. Naast, de soms wel 75 Watt van de grafische kaart zelf, verbruikt het koelen van een pc nogal wat energie. Voor een snellere pc betaalt men dus niet alleen in de winkel maar ook nog eens periodiek aan het energiebedrijf.

Wanneer bij dit energieverbruik het verbruik van alle overige onderdelen van de pc samen met alle aangesloten randapparatuur wordt opgeteld dan verbruikt een pc ongeveer 250 Watt. Dat is een heleboel meer dan de meeste apparaten die zich in een huishouden bevinden.

Het energieverbruik van randapparaten valt relatief wel mee. De meeste hebben namelijk een spaarstand waarin ze minder energie verbruiken. Maar fabrikanten gaan energiebesparende maatregelen doorvoeren waardoor computeren in de toekomst energiezuiniger wordt.