Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Energiesoorten.be ALLES OVER ENERGIE & VERWARMING
Energiesoorten.be

Elektrische verwarming

Iedereen is wel bekend met het elektrische dekentje. Een lekker (voor)verwarmd bed met een druk op een knop. Elektrische verwarming bestaat er echter in veel meer soorten en maten.

Veel mensen denken bij elektrische verwarming terug aan elektrische kacheltjes, veelal gebruikt door ouderen. Deze waren vroeger dan ook de meest voorkomende vorm van elektrische verwarming. Eigenlijk zijn deze apparaten niet veel meer dan een radiator (soms op wieltjes), waaraan een bedieningspaneel is gekoppeld. In de kast zit een flinke weerstand, waar de elektrische energie doorheen wordt geleid. Door de aanwezigheid van die weerstand wordt de elektriciteit (voor een deel) omgezet in warmte. Er zijn kacheltjes die op dezelfde manier werken als een normale radiator (convectie, een principe waarbij de warmte wordt afgegeven aan langsstromende lucht en de warme lucht vanzelf opstijgt en nieuwe, koudere lucht langs de radiator leidt), maar er zijn ook systemen met een ingebouwde ventilator. Daar is dus geen sprake van convectie.

Zoals gezegd waren de hierboven beschreven kacheltjes vooral vroeger populair. Nu neemt dat behoorlijk af, en is de elektrische vloerverwarming het de meest voorkomende vorm van verwarming met elektriciteit. Het principe (met weerstand) is exact gelijk, alleen liggen de draden (en de weerstanden) onder de vloer, in het cement of de tegellijm.
Het wordt niet zoveel toegepast, maar het is natuurlijk ook mogelijk om deze kabels in een muur te verwerken. Je krijgt dan een soort muurverwarming, in dit geval ook op elektriciteit.

Een andere vorm van elektrische verwarming die steeds meer in opkomst is, is de verwarmbare autostoel. Heel simpel gezegd is er een elektrisch dekentje in de stoel ingebouwd, die met een druk op de knop aan te zetten is. Met enkele minuten resulteert dat in een heerlijk warm zitvlak.