Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Energiesoorten.be ALLES OVER ENERGIE & VERWARMING
Energiesoorten.be

Zonne-energie

De zon is een ster die 150 miljoen kilometer verwijderd is van de aarde. Het is een zeer krachtige ster, waardoor wij op aarde de warmte van de zon kunnen voelen en het licht kunnen ervaren. De zon kan ingezet worden bij het winnen van energie. De energie die met behulp van de zon opgewekt wordt noemen wij zonne-energie. Meer en meer mensen kiezen voor deze groene vorm van energie. De prijs van zonnepanelen is de laatste jaren ook afgenomen, zodat je de investering al na enkele jaren zal terugverdienen.

zonne-energie

Waarom kiezen voor zonne-energie?

Zonnepanelen vereisen weinig of geen onderhoud (minder dan bij gewone elektriciteit)

Door te kiezen voor zonne-energie draag je bij tot de vertraging van de opwarming van de aarde (er wordt geen CO2 uitgestoten)

Zonnepanelen en zonneboilers zijn duurzame, energiezuinige investeringen die zich op de lange termijn dubbel en dik terugverdienen

De zon hoeft niet altijd te schijnen; ook bij voldoende licht wordt al zonne-energie geproduceerd

Zonlicht is een onuitputtelijke energiebron

+ Je bent niet afhankelijk van energieleveranciers, wiens prijzen jaarlijks stijgen

+ Zonnepanelen halen een hoog rendement en gaan minstens 25 jaar mee

+ Het gebruik van zonnepanelen zal een positieve invloed hebben op de EPC-waarde van je woning

 

Verschillende soorten zonne-energie

Bij zonne-energie worden technische instrumenten ingezet om de energie van licht om te zetten in bruikbare energie. Deze hulpmiddelen zijn zonnecollectoren, zonnepanelen, zonnetorens of CSP systemen. Er zijn twee manieren van directe zonne-energie waarmee wij energie uit de zon kunnen halen:

 

1. Thermische zonne-energie:

Bij deze techniek wordt het zonlicht omgezet in warmte met behulp van een zonneboiler(combi). De warmte van de zon wordt dus ingezet om water en woningen te verwarmen. Zonnecollectoren op het dak vangen de energie van de zon op. Deze collectoren bevatten een vloeistof. Eens die vloeistof opgewarmd is wordt deze afgegeven aan een voorraadvat, waarna nieuwe vloeistof naar de collectoren gebracht wordt.

Prijzen van zonneboilers starten ongeveer vanaf 3000 euro, exclusief btw en installatie. Lees hier meer informatie over zonneboilers.

 

2. Fotovoltaïsche zonne-energie (zonnepanelen):

In dit geval wordt het zonlicht opgevangen door zonnepanelen met fotovoltaïsche cellen die het zonlicht omzetten in elektriciteit. Er bestaan verschillende soorten fotovoltaïsche zonnepanelen: monokristallijn, polykristallijn en amorf zonnepanelen.

Zonnepanelen hebben ook verschillende groottes en vermogens. Daardoor kunnen prijzen sterk variëren. Een gemiddelde installatie (10 panelen van 250 Wattpiek) zal 4500 à 5000 euro kosten, inclusief BTW. Je moet rekenen op een terugverdientijd van ongeveer 10 jaar.

 

 

Rendement zonne-energie

Wanneer je kiest voor een zonneboiler of een installatie met zonnepanelen, is het natuurlijk belangrijk dat deze optimaal renderen. Er zijn enkele externe factoren die het rendement negatief kunnen beïnvloeden. Laat je hier op voorhand goed over informeren. Zo spelen bijvoorbeeld de locatie (oriëntatie naar het westen of zuiden toe) en hellingshoek een cruciale rol. Monokristallijn zonnepanelen halen doorgaans ook een hoger rendement dan polykristallijn panelen.

Zonnepanelen halen over het algemeen een rendement van 15-22%. Ze zetten met andere woorden zoveel procent van het zonlicht om in elektriciteit.