Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Energiesoorten.be ALLES OVER ENERGIE & VERWARMING
Energiesoorten.be

Hoogrendementsketel: voordelen en prijzen

Een hoogrendementsketel is één van de zuinigste verwarmingsketel op de markt. Door zijn lager energieverbruik is hij snel terugverdiend. Ontdek hier de voordelen en prijzen van hoogrendementsketels

Waarom kiezen voor een hoogrendementsketel?

Een HR-ketel of lage temperatuurketel verbruikt minder energie dan de klassieke gasketel. Doordat hij werkt op basis van warmterecuperatie, wordt alle energie efficiënt benut. Zo verlies je geen kostbare warmte. Omdat hij minder energie verbruikt, verdien je hem op termijn makkelijk terug. Als je een zuinige verwarmingsketel wil, kies dan voor een HR-ketel. De HR-ketel past perfect binnen de groeiende trend van duurzame verwarmingsinstallaties zoals de warmtepomp.

hoogrendementsketel installateur

 

Rendement van een lage temperatuurketel

De zuinigste hoogrendementketel heeft een rendement van 107 %. Dit is het rendement van een condensatieketel met HR-toplabel. Deze energiewinst behaalt hij door het koude retourwater in de warmtewisselaar op te warmen met rookgassen. Een deel van de waterdamp zal hierdoor condenseren. Daardoor wordt een deel van de warmte overgedragen. Omdat de ketels in werking treden wanneer er vraag is naar warmte, werken ze nog energiezuiniger.

Kostprijs van een hoogrendementsketel

Deze ketels zijn niet goedkoop, maar je verdient ze wel makkelijk terug. Een gemiddelde hoogrendementsketel begint vanaf 1700 euro. Een condensatieketel zal je tussen de 1750 en 5000 euro kosten. De prijzen zijn sterk afhankelijk van het label en de fabrikant. Vaak kan je bij de overheid nog premies krijgen, waardoor de installatie van een HR-ketel nog interessanter wordt.

hoogrendementsketel als verwarming

 

Soorten HR-ketels & hun labels

Er bestaan verschillende soorten HR-ketels. Als je van plan bent om een HR-ketel te kopen, let er dan op dat ze altijd voorzien van het Europese CE-keuringslabel. Dit is een label die een bepaalde veiligheidsstandaard garandeert. Zonder de aanwezigheid van dit label, kan het zijn dat je vakman of aannemer de ketel niet wil installeren. Wil je een ketel op stookolie? Kijk dan uit voor het Optimaz-label. Dit zijn de verschillende soorten hoogrendementsketels op de markt:

  • HR-ketels
  • HR+-ketels
  • HR TOP-label ketels of condensatieketels