Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Energiesoorten.be ALLES OVER ENERGIE & VERWARMING
Energiesoorten.be

Sanitair verwarming

Als het in de woonkamer of in je kantoor koud is kun je, bij gebrek aan verwarming, een lekker dikke trui aandoen. Op de badkamer, waar je over het algemeen komt om je te wassen (al dan niet van top tot teen) gaat dat wat moeilijker. Met een vest onder de douche is namelijk niet zo’n heel strak plan. Daarom is verwarming op de badkamer niet alleen comfortabel, maar ook bijna essentieel om blauwbekken tegen te gaan.

Naast de keuken is vaak ook het sanitair een hoogtepuntje. Wat betreft functionaliteiten (ligbad, een flinke douchecabine, et cetera), maar ook wat betreft ontwerp: alles is perfect op elkaar afgestemd en het geheel ziet er ontzettend mooi uit. Een normale radiator zou dat plaatje helemaal om zeep helpen. Daarom worden in badkamers vaak zogenaamde designradiatoren toegepast. Bij het ontwerp en de fabricage wordt niet alleen aandacht besteed aan de functie van het apparaat (warmte geven), maar kijkt men ook goed naar het uiterlijk. Soms is er door een onconventioneel uiterlijk toe te passen een extra functionaliteit mogelijk: veel designradiators voor op de badkamer kunnen tevens dienst doen als handdoekenrek, dat de badlakens dus ook nog kan verwarmen!

Een andere stijlvolle optie voor badkamers is vloerverwarming. Deze zie je helemaal niet, en levert een heerlijk warme vloer op. Met een simpel systeem is het echter niet mogelijk om de hele ruimte te verwarmen, en zul je dus nog een extra radiator nodig hebben. Ook is het met vloerverwarming moeilijk (zo niet onmogelijk) om een ruimte in een paar minuten op temperatuur te hebben. De warmte moet immers eerst door de vloer dringen, voordat het effect merkbaar is.

In tegenstelling tot op de badkamer wordt op die andere plek die bij het sanitair hoort, het toilet, zelden verwarmt. Dat is eenvoudig te verklaren: hoewel dat kleinste kamertje erg belangrijk is, breng je er per dag maar weinig tijd door. Het is daarom vaak een dure aangelegenheid om die ruimte te verwarmen. Ook geur speelt mee: bij hogere temperaturen wordt de aanwezigheid van vieze luchtjes een stuk beter merkbaar.