Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Energiesoorten.be ALLES OVER ENERGIE & VERWARMING
Energiesoorten.be

co2 uitstoot

Co2 is de chemische formule van koolstofdioxide. Koolstofdioxide, soms ook wel koolzuurgas genoemd, is een reukloos en kleurloos gas. Co2 komt van nature al in onze atmosfeer voor. De atmosfeer van onze aarde bevat momenteel ongeveer 383 delen per miljoen. De concentratie Co2 neemt echter gestaag toe. Dit komt voornamelijk door het overweldigende gebruik van fossiele brandstoffen. Ook ontbossing speelt een belangrijke rol. De verhoogde concentratie Co2 speelt een grote en belangrijke rol bij de opwarming van onze aarde.’

De broeikasgassen in de atmosfeer van de aarde (waaronder waterdamp, methaan, CFK’s en Co2) hebben een speciale werking. Deze stoffen zorgen er voor dat de warmte die de aarde uitstraalt doordat het opgewarmd is dat het hier op aarde niet ontzettend koud is en dat er leven mogelijk is. Maar wanneer er te veel broeikasgassen in de atmosfeer zijn, warmt de aarde ook steeds meer waardoor leven ondraaglijk wordt. Dit wordt het broeikaseffect genoemd.

Een gemiddeld huishouden stoot elk jaar circa negen ton Co2 uit. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door vervoer, elektriciteit in huis en gasverbruik. Wanneer wij dit willen compenseren zouden 450 bomen een jaar lang moeten groeien, in de tropen. We stoten niet enkel via een direct weg Co2 uit, maar ook via een indirecte weg door bijvoorbeeld het kopen van kleding. Het produceren van kleding en verpakkingsmaterialen zorgt ook voor een aanzienlijke hoeveelheid Co2 uitstoot.

Door energie te besparen en duurzame energie te gebruiken kunnen we de uitstoot van broeikasgassen, waaronder Co2, verminderen. Hiermee gaan we klimaatverandering het beste tegen.