warm water
In ieder huishouden wordt warm water gebruikt. Dit gebeurt op allerlei verschillende momenten van de dag. Het warme water wordt niet alleen gebruikt om mee te baden en te douchen maar ook voor de afwas van de vuile vaat, het wassen van kleding, de woning en de auto en het reinigen van de handen na bijvoorbeeld een toiletbezoek.
Wanneer men warm water nodig heeft dan betekent dat automatisch een heleboel energie die nodig is op het benodigde water op de gewenste temperatuur te krijgen. Vaak kost het niet alleen veel geld om water warm te maken, maar het is in veel gevallen ook niet zo best voor het milieu. Energie opwekken levert immers vaak een negatieve bijdrage aan het broeikaseffect en de opwarming van de aarde.
Water kan in een huishouden op verschillende wijze worden verwarmd. Er kan gebruik gemaakt worden van een boiler, een geiser en een verwarmingsketel. Dit zijn de minder milieuvriendelijke manieren van water verwarmen. Wil men het op een energiezuinige manier doen dan kan men een warmtepomp of een zonneboiler inzetten om het water op temperatuur te brengen.
Het installeren van een zonneboiler of een warmtepomp is een vrij grote investering maar deze bespaart wel veel energie en dus ook geld. Hierdoor verdienen de systemen zichzelf uiteindelijk terug. Maar wanneer men met een gerust hart in een lekker warm bad of een warme douche wil nemen dan zijn deze systemen zeker het overwegen waard. Doet men het niet voor het geld dan wel voor het milieu.