zonnepanelen duitsland
In Duitsland zit men wat de opwekking van zonne-energie al aardig op de goede weg. In het jaar 2008 werden er 100.000 nieuwe zonnepanelen geplaatst. Hier profiteert niet alleen het milieu van de populariteit van de zonnepanelen maar ook de Duitse economie vaart er wel bij. Maar liefst 35.000 mensen hebben een baan dankzij de productie en het gebruik van zonnepanelen. Bovendien wordt het opwekken van zonne-energie flink gesubsidieerd door de Duitse overheid.
Elektriciteit opwekken door middel van zonne-energie is tien keer duurder dan wanneer dit met behulp van kolen of gas gebeurt. Toch is het voor veel Duitser rendabel om voor zonne-energie te kiezen. Duitse elektriciteitsbedrijven zijn namelijk verplicht om de opgewekte elektriciteit af te nemen voor een prijs van 53,54 eurocent per kilowattuur. Ter vergelijking: een zuinig wasmachine gebruikt ongeveer 1 kilowattuur voor één wasbeurt. Het kost een Duits elektriciteitsbedrijf overigens maar 6 eurocent om een gelijke hoeveelheid stroom met behulp van kolen op te wekken. Voor elke kilowattuur die de burger gebruikt betaald deze echter maar 20 eurocent.
De Duitse overheid heeft elektriciteitsbedrijven bij wet verplicht om tegen dergelijke hoge prijzen zonne-energie af te nemen. Dit is vastgelegd in de Erneuerbare Energie Gesetz, letterlijk vertaald de toevoerwet. Met behulp van deze wet heeft de overheid geprobeerd om de duurzame energie uit een impasse te halen. Duurzame energie, ongeacht hoe deze is gewonnen, kan namelijk niet op tegen de concurrentie van energie die is gewonnen door verbranding van fossiele brandstoffen. Door massaproductie daalde bovendien de prijs van zonnepanelen.