Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Energiesoorten.be ALLES OVER ENERGIE & VERWARMING
Energiesoorten.be

prijs kWh

Het bedrag dat je aan de energieleverancier moet betalen is opgebouwd uit meerdere onderdelen.

De totale leverkosten zijn de kosten die je betaalt voor het gegeven dat je kWh verbruikt. Deze kosten zijn opgebouwd uit twee delen: de leveringskosten. Dit zijn de kosten die je betaalt voor de geleverde energie, per kWh. Dan zijn er nog de vastrecht levering kosten, dit is een bedrag per maand dat je betaalt voor de levering van de energie.

De totale netwerkbeheerskosten zijn de kosten die je aan de netwerkbeheerder betaalt voor het mogen gebruiken van het netwerk. Met het netwerk worden de kabels bedoeld waardoor de energie geleverd wordt. De netwerkbeheerskosten bestaan uit de transportkosten (per kWh) en het vastrechttransport. Het vastrechttransport beslaat onder meer de huur van de meter, service en de aansluiting. Dit bedrag betaal je per maand.

De overheid heeft belasting op de energie die consumenten gebruiken. De overheid wil hiermee het gebruik van groene stroom bevorderen, door het gebruik van vuile stroom af te remmen door de belasting. Dit wordt de regulerende energie belasting genoemd en wordt per kWh betaald.

Ook over energie moet BTW betaald worden. De belasting toegevoegde waarde in dit geval is 19%.

Tot slot krijgt ieder huishouden een bedrag om de gestegen kosten van de energie te compenseren. Het gaat hier om een vast bedrag per maand dat vaak al meegenomen is in het voorschotbedrag dat men per maand betaalt. De teruggave van deze energiebelasting is een bedrag van €234,43 per jaar.