Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Energiesoorten.be ALLES OVER ENERGIE & VERWARMING
Energiesoorten.be

auto zonne energie

Een auto waarmee je geen tijd kwijt bent aan tankbeurten… Een auto die op zonne-energie rijdt. Klinkt futuristisch, toch bestaan dergelijke auto’s wel degelijk.

Hoe ziet zo’n auto er nu uit? Wel, om zo veel mogelijk zonnepanelen te kunnen plaatsen, moet de auto zo veel mogelijk ruimte hebben voor zonnepanelen. De ideale zonne-energie heeft een plat dak en weinig voorruit. De auto moet zo licht mogelijk zijn, zodat er zo min mogelijk energie nodig is om de auto te laten rijden.

Auto’s die op zonne-energie rijden zijn al jaren in gebruik tijdens de World Solar Challenge. Dit is een tweejaarlijkse wedstrijd in Australië, waarbij auto’s tegen elkaar strijden op puur zonne-energie. De auto’s moeten een parcours afleggen van 3021 kilometer, dwars door Australië. De auto die als eerst het parcours uitgereden heeft, heeft gewonnen.

In Taiwan hebben wetenschappers van de National Kaohsiung Universiteit besloten een zonneauto te creëren voor dagelijks gebruik. De planning is dat deze auto begin 2009 het straatbeeld van Taiwan gaat versieren. De auto weegt slechts 250 kilogram en zal geen hogere snelheid dan 75 kilometer per uur bereiken. In ruil daarvoor heb je echter wel een heel energiezuinige auto.

Ook dichterbij hebben we onze eigen zonne-energie auto: de Nuna van de technische universiteit Delft in Nederland. De Nuna heeft inmiddels diverse malen records verbroken tijdens de World Solar Challenge.

Autofabrikant Toyota werkt op dit moment aan plannen voor een auto op zonne-energie. De auto moet zichzelf deels in zonne-energie voorzien, de resterende energie komt van zonnepanelen op huizen, waar de auto opgeladen kan worden. Eerder al werd bekend dat Toyota werkt aan een verbetering van het model Prius, waarbij de airconditioning op basis van zonne-energie moet gaan werken.