Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Energiesoorten.be ALLES OVER ENERGIE & VERWARMING
Energiesoorten.be

zonnecellen

Om een zonnepaneel te vormen heb je een groot aantal zonnecellen nodig. Een zonnecel is een elektrische cel die in staat is lichtenergie om te zetten in bruikbare elektrische energie. De zonnecel maakt gebruik van de zon. Er zijn twee soorten zonnecel: – De fotovoltaïsche cel: deze treffen we met velen aan in zonnepanelen – De foto-elektrochemische cel: deze treffen we aan in foto-elektrochemische generatoren.

zonnecellen

Een fotovoltaïsche zonnecel bevat een dun stuk halfgeleidend materiaal, zoals een dunne plak silicium van zo’n 3 millimeter dik, met een diameter van 10 centimeter. Dit is het belangrijkste onderdeel van de zonnecel. De elektrische stroom in de zonnecel kan maar op één manier door de zonnecel lopen. Wanneer er zonlicht (ook wel elektromagnetische straling genoemd) op de zonnecel terecht komt, worden er elektronen in de zonnecel losgelaten. De bewegingen van alle losgelaten elektronen vormt de elektrische stroom die door de zonnecel heen loopt. Het zonlicht wordt direct omgezet in elektriciteit.

Een foto-elektrochemische cel maakt gebruik van foto-elektrochemie om op die manier elektrische energie uit licht te halen. Foto-elektrochemische zonnecellen zijn niet enkel in staat energie op te vangen, maar kunnen daarnaast ook energie chemisch opslaan. Een foto-elektrochemische cel bevat een halfgeleidende fotoanode en een metaalkathode die ondergedompeld is in een elektrolyt. Een elektrolyt is een product dat de verbinding vormt tussen de twee polen anode en kathode.

Als particulier kan je het beste zonnepanelen met fotovoltaïsche zonnecellen aanschaffen. De aanschaf van een zonnepaneel heb je binnen 10 jaar terugverdiend, terwijl een zonnepaneel een levensduur heeft van 30 tot 40 jaar.