Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Energiesoorten.be ALLES OVER ENERGIE & VERWARMING
Energiesoorten.be

led spaarlamp

Dat de spaarlamp veel energiezuiniger is en een veel langere levensduur heeft dan de gloeilamp is inmiddels wel bekend. Maar kan de spaarlamp het ook opnemen tegen de led-lamp?

Hoewel spaarlampen niet erg goedkoop zijn in de aanschaf, de led-lamp is nog veel duurder. Naar verwachting zal de prijs van de led-lamp wel steeds lager gaan worden in de loop der tijd.

De levensduur van de led-lamp is ongeveer 50 keer langer dan die van een conventionele gloeilamp. Dit tegenover een verschil in levensduur van de spaarlamp die vijf tot zes keer langer meegaat dan een gloeilamp. Qua levensduur is de led-lamp dus overduidelijk de winnaar.

Het verbruik van de spaarlamp is, in vergelijking weer met de gloeilamp, maar 30% van de benodigde energie. Maar wederom is hier de led-lamp de winnar omdat deze slechts de helft van de energie gebruikt die een spaarlamp nodig heeft. Dat is maar liefst 90% minder dan het verbruik van de gloeilamp. De investering in led-verlichting is dus al snel terugverdiend. Een belangrijk milieuvoordeel is bovendien dat zowel het verbruik als de productie van led-lampen het minste belasting voor het milieu oplevert. Spaarlampen daarentegen bevatten kwikdamp wat, wanneer het vrijkomt, een enorme belasting voor het milieu en de volksgezondheid oplevert.

In tegenstelling tot spaarlampen zijn led-lampen in allerlei kleuren verkrijgbaar. Door gebruik van spaarlampen wordt er vaak een kille sfeer geschapen. Dit kan met led-verlichting worden ondervangen. Door led-verlichting van bepaalde kleuren te gebruiken kan er in een interieur elke gewenste sfeer worden gecreëerd.