warmtewisselaar zwembad
Om energie, en dus kosten, te besparen bij het verwarmen van een zwembad kan gebruik gemaakt worden van een warmtewisselaar. Een warmtewisselaar kan onder andere energie halen uit de omgevingslucht, zonnepanelen of eventueel een cv-ketel. Deze laatste methode is overigens niet energiebesparend en minder milieuvriendelijk dan de andere methodes maar is wel zeer effectief. De temperatuur van het zwemwater kan op deze manier in een rap tempo worden verhoogd.
Wanneer men gebruik maakt van een warmtewisselaar in combinatie met bijvoorbeeld een warmtepomp of zonnepanelen dan kan het energieverbruik tot een minimum worden teruggebracht. Bovendien wordt op deze manier ook nog eens het milieu ontzien doordat er minder CO2 uitstoot plaatsvindt.
Bij de aanschaf van een warmtewisselaar voor het verwarmen van het zwembad dient men rekening te houden met de aanwezigheid van chloor en zouten in het zwemwater. Deze stoffen kunnen namelijk in sommige gevallen zorgen voor corrosie van bepaalde materialen (bijvoorbeeld koper). Voor het verwarmen van zwemwater zijn er daarom ook speciale corrosiebestendige warmtewisselaars in de handel. Deze kunnen zijn vervaardigd van roestvrij staal of titanium, dit zijn stoffen die wel bestand zijn tegen het chloor en zout in het zwembad.
Verder dient men een berekening te maken om te zien of de warmtewisselaar voldoende warmte kan leveren voor de inhoud van het zwembad. Uiteraard geldt hier hoe groter de inhoud van het bad, hoe hoger het vermogen van de warmtewisselaar dient te zijn. Uiteraard moet ook worden nagegaan wat het warmteverlies door bijvoorbeeld de wind of een schaduwrijke ligging.
Een eigen zwembad is voor veel mensen de ultieme droom maar het moet dan wel een verwarmd bad zijn. Niet veel mensen hebben zin om een duik te nemen in koud water. Verwarming van het zwemwater kost echter veel energie en is derhalve behoorlijk duur.
Voor de verwarming van een zwembad wordt meestal gebruik gemaakt van een warmtewisselaar. Dit is een apparaat dat, door middel van een vloeistof of gas, warmte van de ene stof op de andere overdraagt. Het zwemwater wordt dus verwarmd met warmte die bijvoorbeeld door zonne-energie is verkregen. De zonnecollectoren geven hun warmte af aan de warmtewisselaar, die op zijn beurt deze warmte overbrengt op het zwemwater.
Er kan ook gebruik gemaakt worden van een warmtepomp of zelfs van een cv-installatie om het zwembad, door tussenkomst van een warmtewisselaar, te verwarmen. Maar welke methode ook gebruikt wordt het is belangrijk dat er een warmtewisselaar wordt gebruikt die voldoende vermogen heeft voor de inhoud van het bad en die geschikt is voor het functioneren in chloor- en zouthoudend zwemwater. Is dit namelijk niet het geval dan zal het water niet voldoende opwarmen of er kan corrosie optreden op de warmtewisselaar waardoor deze niet voldoende of helemaal niet meer functioneert. Het koudere zwembadwater dient immers door de warmtewisselaar te worden geleid om zo warmer te kunnen worden. Het gebruik van een titanium of roestvrij stalen warmtewisselaar kan in veel gevallen uitkomst bieden. Wanneer men echter niet zeker is van de geschiktheid van de warmtewisselaar win dan deskundig advies.