Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Energiesoorten.be ALLES OVER ENERGIE & VERWARMING
Energiesoorten.be

Groene Energie

Mateloos populair tegenwoordig zijn allerlei ‘groene’ dingen. Niet zozeer groen gekleurd, maar het gaat om de milieuvriendelijkheid van de producten. Er zijn groene auto’s (zoals de overbekende Toyota Prius), er wordt geëxperimenteerd met groene brandstoffen in de luchtvaart (Virgin Atlantic heeft al testvluchten uitgevoerd met een Boeing 747 die gedeeltelijk op biobrandstof vloog), maar vooral bij energie is het sinds een tijdje een hot item.

 

Maar waarom nou groen? Groen is de kleur van planten, bomen, bossen: eigenlijk de kleur van het leven op aarde. Deze nieuwe energiebronnen hebben namelijk veel met de natuur te maken. Allereerst zijn ze een stuk milieuvriendelijker dan de fossiele brandstoffen (aardgas, -olie en steenkool) die we nu gebruiken. De natuur wordt dus gespaard, een groot pluspunt: zo hebben de generaties na ons namelijk ook nog iets om op deze aardbol van te genieten!

Een andere verklaring kan worden gezocht in het feit dat groene energie ook wordt ‘geleverd’ door de energie. Uiteindelijk is alle energie afkomstig van de zon (volgens een beroemde natuurkundige wet), maar normaal spreekt men van energie van (bijvoorbeeld) aardolie. Nu zijn er echter een aantal nieuwe methoden om elektriciteit, de energievorm die wij het meest gebruiken, te verkrijgen. De bekendste daarvan zijn wind-, water- en zonne-energie. De laatste tijd is ook energie uit biomassa behoorlijk in het nieuws: uit natuurproducten als graan wordt bijvoorbeeld biodiesel gewonnen, wat gebruikt wordt om auto’s en vliegtuigen mee aan te drijven. Als laatste groene energiebron is er, in de lage landen nauwelijks bekend, aardwarmte. In de Sahara werkt dit wel goed: de aarde wordt door de zon lekker warm, en die warmte wordt omgezet in energie die voor ons ook bruikbaar is.