Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Energiesoorten.be ALLES OVER ENERGIE & VERWARMING
Energiesoorten.be

waterverwarmer

Een waterverwarmer is een klein apparaatje, op gas of elektriciteit, die voor de productie van kleine hoeveelheden water moeten zorgen binnen een huishouden. Een voordeel van de elektrische variant is dat deze geen koolmonoxide (CO) produceert wat kan leiden tot de beruchte koolmonoxidevergiftiging. Bovendien heeft men voor deze variant ook geen schoorsteen nodig omdat er geen verbrandingsgassen ontstaan die afgevoerd moeten worden.

Dit soort waterverwarmers zijn ontworpen om een kleine hoeveelheid water te verwarmen bijvoorbeeld voor het handmatig doen van de vuile vaat. Dit apparaat gebruiken voor het verwarmen van douchewater kan erg gevaarlijk zijn. De grote vraag naar warm water, in een relatief korte tijd, kan er namelijk voor zorgen dat het apparaat overbelast wordt en er men het risico loopt dat het uiterst gevaarlijke koolmonoxide gas ontstaat. Sinds 1989 zijn de waterverwarmers echter uitgerust met een zogenaamde atmosfeerbeveiliging die er voor zorgt dat wanneer het apparaat niet juist functioneert het direct stopt waardoor het ontstaan van giftige gassen niet meer kan optreden.

Er zijn waterverwarmers in de handel die zijn uitgerust met een thermische terugslag beveiliging die het apparaat stop zet zodra er verbrandingsgassen terug naar binnen stromen. Oudere apparaten zonder deze beveiliging zou men eigenlijk niet meer moeten gebruiken uit veiligheidsoverwegingen.

Wanneer men gebruik maakt van een waterverwarmer die gestookt wordt op gas dan dient men altijd te zorgen dat, de ruimte waarin het apparaat wordt gebruikt, goed wordt geventileerd ook al voldoen de apparaten aan de wettelijke eisen en zijn ze door een erkend installateur geplaatst.