Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Energiesoorten.be ALLES OVER ENERGIE & VERWARMING
Energiesoorten.be

duurzaam

De Dikke van Dale beschrijft duurzaam als ‘lang durend’ en ‘weinig aan slijtage of bederf onderhevig’. In essentie is dit ook precies wat er met duurzaam bedoeld wordt. Het gaat de verkeerde kant op met onze aarde. Niet alleen warmt de aarde in een rap tempo op door ons energieverbruik, we gebruiken daarnaast de verkeerde energie. We putten vooral energie uit fossiele, uitputtende brandstoffen. Duurzaam is een alternatief dat de wereld goed kan doen.

Duurzaam is een begrip dat gebruikt wordt voor een tijdsduur die meer is dan onder normale omstandigheden verwacht kan worden. Men kan de duurzaamheid van producten verhogen, onder andere door goed onderhoud. Zo gaat hout langer mee wanneer je het lakt, de lak draagt dus bij aan de duurzaamheid van het hout.

Duurzaam aankopen betekent dat je aankopen doet zonder dat het milieu daar ernstige hinder of schade van ondervindt. Bovendien lijden er geen mensen onder. Als consument komt het er op neer dat je rekening houdt met de manier waarop producten tot stand gekomen zijn.

Duurzaam consumeren is bijvoorbeeld geen kleding kopen die door kinderarbeid tot stand gekomen is. Of enkel die koffie kopen waar de koffieboer een eerlijke prijs voor ontvangen heeft. En make-up dragen die niet op dieren getest is, evenals geen bont dragen. Biologische producten kopen in de winkel en enkel hout gebruiken dat afkomstig is van duurzaam beheerde bossen.

“Hier” is de naam van een Nederlandse klimaatcampagne die oog heeft voor duurzaam consumeren en duurzame energie. Hier draait om klimaatvriendelijkheid, en heeft een logo ontwikkeld voor bedrijven die duurzaam werken.