Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Energiesoorten.be ALLES OVER ENERGIE & VERWARMING
Energiesoorten.be

klimaat

Klimaat is een begrip waarmee de omgevingsomstandigheden van een gebied of land aangeduid worden. Met omgevingsomstandigheden wordt onder meer de hoeveelheid neerslag, de windsnelheid en de temperatuur bedoeld. In totaal zijn er vijf soorten klimaat.

Het zeeklimaat is een klimaat dat met name voorkomt in Europa en enkele delen in het westen van Noord-Amerika en Azië. Het zeeklimaat wordt sterk beïnvloed door de nabijheid van de zee. Een kenmerk van het zeeklimaat is de vele neerslag.

Het landklimaat komt voornamelijk voor in het noorden van Noord-Amerika en Azië. Het landklimaat kent zeer grote extremen tussen de zomer- en winterperiode. De temperatuur in de zomer is vrij hoog, in de winter zakt de temperatuur vaak tot ver onder het nulpunt. De zee heeft weinig tot geen invloed op het klimaat.

Het middellandse zee klimaat zegt met de naam al in welke regionen dit klimaat voorkomt. Inderdaad, rond de middellandse zee. Dit klimaat wordt ook wel een mediterraan klimaat genoemd. Dit klimaat wordt gekenmerkt door de warme zomers en milde winters. In de winter vindt de meeste regenval plaats.

Het toendraklimaat is een vrij koud klimaat. In deze gebieden groeien enkel wat mossen, voor andere planten zijn de weeromstandigheden te bar. Het toendraklimaat komt met name rond de poolcirkels voor.

Tenslotte is er het hooggebergteklimaat. Dit klimaat komt enkel hoog in bergen voor. In landen met dit klimaat heersen zeer lage temperaturen en er is veel regen en wind.

De Russisch/Duits bioloog Vladimir Köppen ontwikkelde een klimaatclassificatie, die de klimaatclassificatie van Köppen genoemd wordt. Hij classificeerde de klimaten op basis van minimale en maximale gemiddelde maandtemperaturen, welke bepaald worden door het verspreidingsgebied van bepaalde planten.