Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Energiesoorten.be ALLES OVER ENERGIE & VERWARMING
Energiesoorten.be

kleine windmolens

Veel huishoudens kiezen tegenwoordig voor groene energie, uit praktische of meer idealistische overtuigingen. Met het plaatsen van een kleine windmolen kan iedereen op kleine schaal duurzame energie opwekken.

Kleine windturbines bestaan al geruime tijd en zijn ontwikkeld als energie opwekkers voor plaatsen waar men geen beschikking heeft over een elektriciteitsnet. De energie die opgewekt wordt met de windmolen wordt meestal opgeslagen in een accu. Met behulp van een omvormer kan je de energie vervolgens geschikt maken voor gebruik in en om het huis. Inmiddels is het op kleine schaal ook mogelijk de kleine windmolen direct aan het lichtnet te koppelen, waardoor je geen energie verliest bij de opslag in de accu.

Grofweg bestaan er twee typen kleine windmolens:

– De horizontale windasturbine: deze windmolen draait om een as die in de windrichting staat

– De verticale windasturbine: deze windmolen draait om een as die loodrecht op de windrichting staat

Voor het plaatsen van een kleine windmolen heb je in de meeste gevallen een vergunning nodig. De richtlijnen voor het plaatsen van een kleine windmolen kunnen per gemeente verschillen. Informeer bij de gemeente naar de mogelijkheden alvorens je over gaat tot het plaatsen van een windmolen: dit voorkomt verrassingen.

De energie opbrengst van de kleine windmolen kan berekend worden met de volgende formule: jaaropbrengst windmolen (in kWh/jaar) = de opbrengstfactor X het rotoroppervlak (in m2) X jaargemiddelde windsnelheid rond rotor³ (in m/s)

Het plaatsen van een kleine windmolen is vooral rendabel voor mensen die de groene energie uit idealistisch oogpunt op willen weken. De terugverdientijd van de kleine windmolen is namelijk relatief lang, omdat kleine windmolens relatief duur zijn en betrekkelijk weinig energie leveren.