Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Energiesoorten.be ALLES OVER ENERGIE & VERWARMING
Energiesoorten.be

energieverbruik plasma

Bij de aanschaf van een televisie speelt de milieuvriendelijkheid en het energieverbruik een steeds belangrijkere rol. Vaak besluiten mensen om geen groot toestel aan te schaffen omdat deze meer energie zouden verbruiken en daarom niet ecologisch verantwoord zouden zijn. Vooral over plasmatelevisies is er een enorme misvatting ontstaan: deze zouden ware energieverslinders zijn, zeker in vergelijking met LCD-toestellen.

Het idee dat een plasmatelevisie een hoger energieverbruik heeft dan de LCD-variant is inmiddels door Duits onderzoek achterhaald. Zeker bij de moderne generatie plasmatelevisies geldt dit vooroordeel niet meer. Wanneer men naar de technologische werking van beide soorten televisies kijkt dan wordt duidelijk waarom dit zo is.

Om een beeldpunt (pixel) op te laten lichten hoeft een plasmatelevisie slechts één plasmacel te ontsteken. Wanneer op een plasmatelevisie duisternis wordt weergegeven dan wordt op de donkere plekken geen elektrische stroom meer door de plasmacellen gestuurd. Om donkere scènes weer te geven verbruikt een plasmatelevisie dus relatief weinig energie.

In tegenstelling tot de plasmatelevisie heeft een LCD-televisie een constant energieverbruik. Deze toestellen werken met een achtergrondlicht dat altijd aanstaat ongeacht of de scène licht of donker is. Kortom: wanneer men naar een film kijkt op een plasmatelevisie dan zal er tijdens lichte scènes meer energie worden verbruikt dan een LCD-televisie. Maar tijdens de donkere scenes is het energieverbruik van de plasmatelevisie een stuk minder dan dat van de LCD-televisie. Ruwweg kan daarom worden gesteld dat het energieverbruik van beide soorten televisies nagenoeg gelijk is. Bij erg donkere beelden is een plasmatelevisie zelfs aanzienlijk voordeliger.