Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Energiesoorten.be ALLES OVER ENERGIE & VERWARMING
Energiesoorten.be

nachttarief elektriciteit

De prijs die je uiteindelijk betaalt voor het verbruik van elektriciteit is uit drie delen opgebouwd. Deze prijs bestaat uit de leveringskosten van de energie, de transportkosten van de energie en de belasting die je over de energie moet betalen. Elk jaar wordt het tarief voor de energiebelasting door de overheid vastgesteld in het zogeheten Belastingplan. De kosten voor het transport worden door de netwerkbeheerder vastgesteld. De leveringskosten van de elektriciteit verschillen per leverancier.

De meterstanden worden verkregen door de elektriciteitsmeter af te lezen. Er zijn diverse soorten meters op de markt, waardoor verschillende meterstanden ontstaan. Voor het verbruik via deze verschillende meters betaal je een apart tarief. Een speciale soort meter is de dag- en nachtmeter.

De dag- en nachtmeter kent twee meettijden. De dagmeter meet het elektriciteitsverbruik dat tussen circa 06:00 en 21:00 plaatsvindt. De precieze tijden zijn afhankelijk van de regio en de netbeheerder. De nachtmeter meet het elektriciteitsverbruik dat tussen 21:00 en 06:00 plaatsvindt. Leveranciers kunnen verschillende prijzen aanbieden voor elektriciteitsafname op de dag of in de nacht.

Het nachttarief van elektriciteit ligt over het algemeen lager dan het dagtarief van elektriciteit. Energieleveranciers kunnen s’nachts goedkoper energie produceren dan tijdens de uren overdag, omdat er s’nachts minder energie wordt verbruikt dan overdag. Voor mensen die overdag vaak van huis zijn en met name in de avond en nacht elektriciteit afnemen kan een dag- en nachtmeter talloze euri besparen op de energierekening.

Vanaf begin 2007 houden vrijwel alle energieleveranciers tijdens de weekenden ook het nachttarief aan. Hierdoor kan men in de weekenden ook profiteren van het lagere nachttarief.