Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Energiesoorten.be ALLES OVER ENERGIE & VERWARMING
Energiesoorten.be

open haard

Een open haard in huis is een sfeer verhogend element in het interieur. Het knapperend vuur en de spelende vlammen geven net dat beetje extra. Het wordt knus en gezellig in huis. Maar om een woning echt door middel van een open haard te verwarmen is nauwelijks te doen.

Zeker de klassieke open haarden hebben een laag rendement van 0 tot 20%. Echt een ruimte of zelfs een woning verwarmen is er dus niet mee mogelijk. Doordat de stenen rondom de open haard warmte gaan vasthouden aan de ruimte af gaan geven, wordt het wat warmer in de kamer. Men wint dus meer warmte van de stenen rond de haard dan van het vuur in de haard.

Hoe groter het verschil in temperatuur binnen en buitenshuis hoe minder efficiënt een klassieke open haard is.

Wanneer men de efficiënte van een klassieke open haard wil vergroten dan kan men er een inbouwcassette in plaatsen. Wordt er dan ook nog een voorzetraam voor de open haard geplaatst dan wint men nog meer warmte. De schoorsteen aanpassen kan ook extra rendement opleveren. Indien er een nieuwe buis van roestvrij staal in de schoorsteen wordt gestoken dan neemt niet alleen het rendement toe maar ook de rookoverlast van de openhaard af. Hier hebben ook de buren baat bij.

Er zijn op verschillende plaatsen doe-het-zelfpakketten te verkrijgen waarin glazen deuren zitten die in een bestaande open haard kunnen worden ingebouwd. De toename van het rendement is door het inbouwen van deze deuren niet erg groot.