Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Energiesoorten.be ALLES OVER ENERGIE & VERWARMING
Energiesoorten.be

Prijs elektriciteit

De kosten voor gas, water en licht (elektriciteit) vallen net als de hypotheek- of huurkosten onder de vaste lasten waarmee een huiseigenaar (of -huurder) te maken krijgt. De elektriciteitsprijs is opgebouwd uit een flink aantal aparte onderdelen. Bovendien kunnen er per regio fikse verschillen optreden.

Eén van die onderdelen die de elektriciteitsprijs bepaalt is het netwerktarief. In Nederland ligt dat op iets meer dan 4 eurocent per kilowattuur (kWh). Een tweede kostenpost is het leveringstarief, ongeveer 9 eurocent. De laatste 9 cent komen voor rekening van de energiebelasting. Gemiddeld komt het op een totaalprijs van bijna 22 eurocent per kWh. Dat is zowel bij grijze als groene stroom het geval. De verdeling ligt in dat laatste geval wel anders. De energiebelasting is bij groene, duurzame energie namelijk een stuk lager. Daar tegenover staat een hoger leveringstarief. Het is immers duurder om groene stroom te produceren dan grijze stroom (elektriciteit uit fossiele brandstoffen).

Naast bovenstaand bedrag, dat afhankelijk is van het verbruik, brengt de energieleverancier jaarlijks een aantal euro’s in rekening waarmee de aansluiting wordt gefinancierd. Dit komt op de factuur terug onder de noemer ‘vastrecht’.

Om de energiekosten te verlagen is het niet alleen goed om bewust met elektriciteit om te gaan, maar ook een paar uurtjes vergelijken op het web kan goed zijn voor de portemonnee. De prijzen die de verschillende leveranciers vragen kunnen namelijk verschillen: er zijn geen landelijke afspraken hierover. Ook een dubbeltariefmeter kan een kostenbesparing opleveren, al is dat alleen rendabel als je ’s nachts meer stroom dan overdag gebruikt. Overdag tikt de ene meter, en in de kleine uurtjes de andere meter. Op de dagmeter kost de energie ongeveer 25 eurocent (meer dan bij een enkeltariefmeter, wat dubbeltarief dus alleen voordelig maakt bij een hoger nachtelijk energieverbruik). De besparing komt van de andere meter: ’s nachts betaal je namelijk maar 17 cent met kilowattuur, vier à vijf cent minder dan bij een enkeltariefmeter.