Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Energiesoorten.be ALLES OVER ENERGIE & VERWARMING
Energiesoorten.be

ventilatieroosters

Er zijn zogenaamde ventilatieroosters op de markt, welke er voor zorgen dat de luchtvochtigheid in je huis niet te groot wordt. Veel huizen hebben ventilatieroosters waar de lucht continu wordt afgezogen. Er bestaan echter ook ventilatieroosters die handmatig aan- of opengezet moeten worden.

Er bestaan vier typen ventilatie. Type A is natuurlijke ventilatie. Bij deze vorm van ventileren heb je geen ventilator nodig voor zowel de toevoer van verse lucht als de afvoer van vuile lucht. Type B bestaat uit toevoer van verse lucht met behulp van ventilatoren. De vuile lucht wordt op deze manier gedwongen het huis te verlaten via afvoeropeningen. Type C ventilatie is de afzuiging van vervuilde lucht met ventilatoren. Dit type kom je met name tegen in de keuken, badkamer en toiletten. Type D is de zogeheten balansventilatie. Er is hierbij sprake van zowel mechanische toevoer van verse lucht als mechanische afvoer van vervuilde lucht.

Bij het plaatsen van ventilatieroosters dien je er rekening mee te houden dat de verse lucht zich goed moet kunnen mengen met de vervuilde lucht, alvorens deze weer wordt afgezogen. In de praktijk komt het er daarom op neer dat de toevoer- en afvoerventilatieroosters niet naast elkaar geplaatst moeten worden.

Door de overheid wordt aangeraden om continu te ventileren en om ventilatieroosters niet te sluiten. Om energie te besparen is het verstandig een ventilatierooster aan te schaffen waarvan je de sterkte van de werking af kan stemmen op het aantal personen in de woning. Zo kan je het ventilatiesysteem harder laten werken wanneer er mensen zijn die binnen roken of wanneer je een feestje hebt, en minder hard laten werken wanneer je een weekendje weg bent.