Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Energiesoorten.be ALLES OVER ENERGIE & VERWARMING
Energiesoorten.be

klimaat afrika

Afrika is een van de continenten die de aarde kent. In oppervlakte is Afrika na Azië het grootste werelddeel. Vrijwel alle landen van Afrika behoren tot de zogenaamde Derde wereld landen: de armste en minst ontwikkelde landen die de wereld kent.

Afrika kent voor het grootste gedeelte een tropenklimaat. Het uiterste noorden en zuiden van het werelddeel kennen een subtropisch klimaat. Afrika heeft een gemiddelde jaartemperatuur van zo’n 28 graden Celsius en is daarmee het meest tropische werelddeel.

Verder kent Afrika een aantal (sub)klimaten.

Het noorden van Afrika kent een subtropische of middellandse zee klimaat. In de zomer is het in dit deel van Afrika heet en droog. In de winter is het vochtig en koel.

Onder het subtropische klimaat bevindt zich het steppeklimaat. Dit is een soort overgangsklimaat tussen het subtropisch klimaat en het woestijn klimaat. In dit gebied valt vrij weinig neerslag en het is er het gehele jaar erg warm.

Vervolgens komt de Sahara. Dit is een enorme woestijn waar gemiddeld nog geen 300 millimeter regen per jaar valt. Overdag loopt de temperatuur hoog op, s’nachts is het er erg koud. Er overleven dan ook maar weinig dieren en plantsoorten.

Het Savannegebied heeft veel meer neerslag dat het woestijn klimaat en het steppeklimaat. De regentijd kan hier wel zes maanden duren! De omgeving van dit gebied is redelijk bergachtig, met op sommige bergtoppen eeuwige sneeuw.

Volgens het classificatiesysteem van Köppen heeft Afrika een A-klimaat. Dit betekent dat de temperatuur het gehele jaar boven de 18 graden Celsius is en dat er gemiddeld weinig verschil is tussen de koudste maand en de warmste maand. Voor het grootste gedeelte van het klimaat van Afrika klopt deze beschrijving inderdaad.