Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Energiesoorten.be ALLES OVER ENERGIE & VERWARMING
Energiesoorten.be

gemiddeld energieverbruik

In de meeste Belgische huishoudens wordt het grootste deel van het energieverbruik aangewend in de vorm van elektrische stroom. De vraag naar elektriciteit is de laatste jaren erg sterk toegenomen doordat er steeds meer huizen worden verwarmd door verwarmingssystemen op elektrische stroom.

Er zijn ook steeds meer elektrische apparaten binnen de huishoudens gekomen die niet altijd even efficiënt werken. Juist daardoor verslinden deze apparaten steeds meer energie. Hoewel de huishoudens uit steeds minder personen bestaan zijn er in de loop van de laatste jaren wel steeds meer huishoudens bijgekomen wat eveneens voor een toename van het energieverbruik zorgt.

Vooral huishoudens die tot de lagere inkomensgroepen behoren hebben een hoger energieverbruik dan mensen die er wat beter voor staan in het leven. Doordat de minderbedeelden vaak in oudere huizen wonen waar weinig of geen dubbele beglazing en woningisolatie is toegepast, wordt er meer energie gebruikt om de woning te verwarmen. Zij beschikken daarnaast meestal ook niet over de financiële middelen om hun woning wat energiezuiniger te maken. Dit geldt overigens ook voor de aanschaf van energiebesparende huishoudelijke apparaten waaraan vaak ook een hoog prijskaartje hangt.

Maar het energieverbruik wordt niet alleen bepaald door woningaanpassingen of energiebesparende apparaten. Een gedragsverandering bij mensen die veel energie verkwisten zou ook een heleboel energie kunnen besparen. Door verstandig met energie om te gaan kan men wel tot 30% van het energieverbruik terugdringen. Maar ook kleine investeringen zoals bijvoorbeeld het gebruik van spaarlampen, in plaats van gloeilampen, kan het energieverbruik met gemiddeld zo’n 15% doen dalen.