Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Energiesoorten.be ALLES OVER ENERGIE & VERWARMING
Energiesoorten.be

warmteboiler

Een warmteboiler wordt gebruikt om warmte op te wekken en op te slaan. Afhankelijk van het soort boiler kan de warmte op verschillende manieren opgewekt worden. Via zonnepanelen, een warmtepomp, … Meer info over de mogelijkheden van warmteboilers lees je hier.

 

1 of 2 warmtewisselaars?

Er bestaan warmteboilers met 1 warmtewisselaar en warmteboilers met 2 warmtewisselaars. Welk systeem je kiest is afhankelijk van jouw gemiddelde waterverbruik.

A. Warmteboiler met 1 warmtewisselaar

Een warmtewisselaar is een apparaat dat warmte van de ene stof (gas of vloeibaar) naar een andere overbrengt en zo warmte of koude kan wisselen. Een warmteboiler met 1 warmtewisselaar is geschikt voor het verwarmen van leidingwater.

B. Warmteboiler met 2 warmtewisselaars

Wil je niet alleen het leidingwater verwarmen, maar wil je ook meer ondersteuning (meer capaciteit) voor de centrale verwarming? Dan kan je een ondersteunende warteboiler kopen. Deze zijn meestal voorzien van 2 warmtewisselaars. Zo bereikt bijvoorbeeld niet alleen het douchewater, maar ook de verwarming sneller de gewenste temperatuur. Minder waterverspilling dus, wat goed is voor het milieu én jouw portemonnee.

BELANGRIJK: Beide systemen dienen goed geïsoleerd te worden om warmteverlies tegen te gaan en een optimale werking te garanderen.

 

Inhoud van warmteboilers

De inhoud van warmteboilers kan sterk wisselen, van 200 liter tot maar liefst 5000 liter.

Voor een gemiddeld huishouden is het voldoende om een warmteboiler te gebruiken met een capaciteit van 200 tot 1000 liter. Alles is uiteraard afhankelijk van de grootte van het huishouden en de gebruiksfrequentie van het apparaat.

De grotere uitvoeringen van warmteboilers worden meestal ingezet in hotels, in de glastuinbouw, … Meestal gaat het daarbij om warmteboilers met 2 warmtewisselaars omdat het apparaat in grotere gebouwen vaker nodig is dan in kleinere situaties. De inhoud van de warmteboiler varieert in zulke gevallen tussen de 2000 en 5000 liter, afhankelijk van de hoeveelheid die men nodig heeft.

 

warmteboiler

 

Soorten boilers

Warmteboilers kunnen warmte opwekken op verschillende manieren: met elektriciteit, zonnepanelen, een warmtepomp of op basis van aardgas. Welke type het best past bij jouw situatie is afhankelijk van jouw eigen voorkeur en het beschikbare budget.

 

1. Elektrische boiler

De elektrische boiler is zonder twijfel de goedkoopste en makkelijkst te installeren manier om warm water op te wekken. Een elektrische boiler beschikt over een voorraadvat waarin een bepaalde hoeveelheid water constant op temperatuur wordt gehouden. Zo heb je onmiddellijk warm water als je de kraan opendraait. Handig aan deze boiler is dat je kan werken met een afzonderlijk dag- en nachttarief. Zo kan je elektrische boilers ook enkel ‘s nachts laten opwarmen.

Richtprijs elektrische boiler: Gemiddeld €125 (5 à 10 liter) – €1500 

 

2. Zonneboiler

Een zonneboiler maakt gebruik van zonnecollectoren op het dak of in de tuin. In de zonnecollectoren zit een vloeistof die opwarmt door de zon. De warmte wordt op zijn beurt afgegeven aan een voorraadvat en gebruikt om water op te warmen. Dat warm water kan je gebruiken voor sanitair water of de centrale verwarming. Afhankelijk van jouw specifieke situatie kan je kiezen voor een standaard zonneboiler, cv-zonneboiler of een zonneboilercombi.

Richtprijs zonneboiler: Gemiddeld €2.000 (100 liter, 1 collector) – €5.000 (300 liter, 3 collectoren)

 

3. Warmtepompboiler

Een warmtepompboiler maakt gebruik van de buitenlucht of ventilatie- of omgevingslucht uit de woning. De warmte uit die lucht wordt daarbij gebruikt om het water in de boiler op te warmen. De warmtepompboiler werkt niet op zichzelf, maar wordt geplaatst als aanvulling op de traditionele cv-ketel of installatie op zonne-energie.

Richtprijs warmtepompboiler: Gemiddeld €2.000 – €3.500

 

4. Aardgasboiler

Bij centrale verwarming op aardgas kies je best voor een aardgasboiler. Deze warmteboiler voorkomt temperatuurschommelingen in het water. In tegenstelling tot een elektrische boilers zal een aardgasboiler veel sneller opwarmen waardoor de beschikbare hoeveelheid warm water hoger ligt.

Richtprijs aardgasboiler: Gemiddeld €300 – €3.000

 

plaatsing zonnecollectoren