Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Energiesoorten.be ALLES OVER ENERGIE & VERWARMING
Energiesoorten.be

verwarming

Een goede temperatuur is een essentieel onderdeel van een comfortabele leefomgeving. Uiteindelijk is het zelfs van levensbelang: als de buitentemperatuur te laag is raak je veel te veel van je lichaamswarmte kwijt. Dat kan resulteren in onderkoeling en zelfs de dood.

Zo’n vaart zal het echter niet lopen in West-Europa. De verwarming die wij gebruiken, is vooral gericht op comfort en het creëren van een aangenaam leefklimaat. Er zijn verschillende installaties op de markt, maar de CV-installatie (centrale verwarming) is verreweg het populairst.

 

verwarming

Dit systeem is heel simpel opgezet. Ergens in het huis hangt een ketel, die water verwarmt tot temperaturen tussen de 60 en 80 graden Celsius. Aan de ketel zijn een aantal leidingen aangesloten, die op hun beurt weer aan radiatoren zijn gekoppeld. Uiteindelijk ontstaat één grote kring. Het water daarin circuleert, en wordt zo gelijkmatig verwarmd. Een handige bijkomstigheid van dit modulaire systeem is dat je bepaalde onderdelen tijdelijk uit kunt schakelen. Als je dus zelden in een bepaalde kamer van het gebouwd komt, hoeft de verwarming daar niet aan. Behalve het aan- en uitzetten van de radiatoren wordt de temperatuur centraal geregeld via een thermostaat. Deze heeft vaak zelfs de optie om verschillende programma’s in te voeren, zodat je zeker weet dat het lekker warm is als je thuis komt van school of van het werk.

 

Collectieve verwarming op schaal van de stad

Andere soorten verwarming zijn er ook. Stadsverwarming, bijvoorbeeld, wordt in de stad en in grote woonwijken nogal eens toegepast. Hierbij wordt afvalwarmte van fabrieken en grote complexen gebruikt om woningen op temperatuur te brengen.

Een ander systeem, wat minder populair maar ook veel toegepast, is heteluchtverwarming. De opzet is vergelijkbaar met een systeem dat met water werkt, maar hier gaat het om de distributie van verwarmde lucht. De nadelen zijn echter fiks: er lopen gigantische buizen door het huis (met een diameter van rustig dertig centimeter), er staat ’n kolossaal apparaat dat de hele handel aandrijft en een dergelijke installatie is stofgevoelig. Zodra dat in de leidingen komt wordt het namelijk het hele gebouw doorgeblazen.