Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Energiesoorten.be ALLES OVER ENERGIE & VERWARMING
Energiesoorten.be

spaarlamp dimmer

Tegenwoordig zijn er steeds meer verschillende spaarlampen in de handel. Er zijn er in allerlei soorten en maten, in diverse tinten, met licht- of bewegingssensor, passend in verschillende fittingen en zelfs met een ingebouwde dimmer. Ook zijn er speciale dimmers voor spaarlampen los te koop.

Meestal werken de standaard spaarlampen niet in combinatie met de standaard lichtdimmers. Wanneer de elektrische spanning namelijk te laag wordt zullen de lampen namelijk gaan knipperen. Bovendien neemt dan ook de levensduur van deze lampen af. Om toch licht te kunnen dimmen zijn er twee mogelijke oplossingen: de dimbare spaarlamp of een speciale dimmer voor spaarlampen.

In plaats van gewone spaarlampen te gebruiken kan men spaarlampen met een steekfitting en een elektronische voorschakelaar gebruiken om te dimmen. De dimmers zijn in de armatuur ingebouwd (dus niet in de lamp) of kunnen door een installatiebedrijf worden aangebracht.

Het grootste voordeel van het dimmen van spaarlampen is het feit dat er dan daadwerkelijk energie bespaart wordt. Door het dimmen neemt namelijk de efficiëntie van de spaarlamp toe. Wanneer de spaarlamp maar de halve lichtsterkte geeft zal ook het energieverbruik van deze lamp halveren. Energiebesparing kan nu dus heel sfeervol zijn.

Er kunnen echter maar een beperkt aantal spaarlampen per dimmer worden aangesloten. Wat het maximale aantal lampen is staat aangegeven op de verpakking van de dimmer. Voordat men de lampen op de dimmer aansluit dient eerst het wattage van elke lamp bij elkaar te worden opgeteld. Het totale wattage mag nooit het wattage van de dimmer overschrijden.