Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Energiesoorten.be ALLES OVER ENERGIE & VERWARMING
Energiesoorten.be

zonnecellen kopen

Zonnecellen zijn in diverse soorten en maten te koop. Zonnecellen worden echter nog maar relatief weinig gebruikt in de praktijk. De kosten van een enkele zonnecel zijn afhankelijk van vooral de grootte van de zonnecel en het rendement van de zonnecel.

Allereerst, de elektriciteit die zonnecellen oplevert is nog zeer gering. De huis, tuin en keuken zonnecel levert elektriciteit op die omgerekend vijf tot achtmaal zo veel kost als de elektriciteit die je normaal uit het stopcontact haalt. Echter, in tien jaar heb je de aanschafkosten weer terug verdiend.

Dat zonnecellen zo duur in aanschaf zijn komt voornamelijk doordat de zonnecellen gemaakt worden van silicium. Silicium wordt gewonnen uit kwartszand, een duurzame stof. Silicium an sich is niet zo duur, maar het silicium dat gebruikt wordt in zonnecellen is een speciaal soort silicium. Het silicium moet zeer zuiver zijn en daarnaast een speciale structuur hebben. Dit wordt kristallijnsilicium genoemd. Het produceren van deze vorm van silicium is een zeer kostbaar proces.

Om de zonnecel goedkoper in aanschaf te maken wordt er voornamelijk geprobeerd de hoeveelheid gebruikte silicium terug te dringen. Het Energieonderzoek Centrum Nederland heeft een formule ontwikkeld, de zogeheten Pin-Up Module, waarmee het rendement van een zonnecel vergroot wordt waardoor je minder zonnecellen nodig hebt.

De zonnecellen die momenteel verkocht worden, kosten ongeveer €1,70 per watt geproduceerde elektriciteit. Er wordt echter hard gewerkt aan alternatieve bewerkingen van de zonnecel, waardoor de prijs zal dalen, en de aanschaf van de zonnecel voor meer mensen toegankelijk wordt.