Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Energiesoorten.be ALLES OVER ENERGIE & VERWARMING
Energiesoorten.be

windturbine

Windturbine is een andere benaming voor de moderne windmolen. Een windturbine wordt hoofdzakelijk gebruikt om elektriciteit op te wekken, zogenaamde groene energie. De windturbine wint zijn energie net als de klassieke windmolen met behulp van de wind.

De moderne windturbine bestaat uit een aantal onderdelen die nauw met elkaar samenwerken. Deze onderdelen zijn:
 De rotor
 De gondel, of nacelle
 De mast
 Het fundament
 Netaansluiting

De wieken van een windturbine worden rotors genoemd. De rotor vangt de wind op en zet deze bewegingsenergie om in een draaiende beweging van de as. Vroeger werden vaak twee wieken gebruikt, tegenwoordig hebben de meeste windturbines drie wieken of rotors.

De gondel is de behuizing op de mast waar de apparatuur zich grotendeels bevindt. De gondel wordt ook wel het brein van de windturbine genoemd. In de gondel bevinden zich de versnellingsbak, de naaf, de generator en de krui-installatie.

Er bestaan twee hoofdtypen windturbine: de horizontale as turbine en de verticale as turbine. De horizontale windasturbine draait om een as die in de windrichting staat. De verticale windasturbine draait om een as die loodrecht op de windrichting staat. De windturbines met horizontale as worden wereldwijd het meest gebruikt.

Windturbines leveren groene energie. Toch heeft de windturbine ook nadelige gevolgen voor de natuur en de omgeving. De vogels in de omgeving van de windturbine worden bijvoorbeeld beperkt in hun bewegingsvrijheid. Het uitzicht wordt er door een windturbine ook niet beter op in de meeste gevallen. De windturbines kunnen vervelende flikkeringen in de lucht veroorzaken door de ronddraaiende wieken. Tenslotte kunnen windturbines aardige geluidsoverlast veroorzaken.