Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Energiesoorten.be ALLES OVER ENERGIE & VERWARMING
Energiesoorten.be

verwarming zonne energie

Het zonnetje kan ons helpen de stookkosten flink te drukken door ons huis te verwarmen met haar zonnestralen. Wanneer de zon echter draait, of maar zwak schijnt, hebben we hier echter niet veel aan. We kunnen de zonne-energie echter wel opslaan, voor later gebruik. Dit kan met behulp van zonnecollectoren.

Met een thermisch zonne-energiesysteem kan je tot wel 50% besparen op de kosten om water te verwarmen. Een thermisch zonne-energiesysteem bestaat uit een zonnecollector en een boiler. De zonnecollector vangt het zonlicht op en geeft deze warmte af aan het water. Via een spiraalvormige warmtewisselaar wordt het water vervolgens getransporteerd naar de boiler, waar het gereed is als tapwater.

Wanneer het water nog niet de gewenste temperatuur heeft, kan de Cv-ketel het laatste restje werk doen. De opgevangen warmte kan uiteraard ook ingezet worden bij het verwarmen van het huis via verwarmingsinstallaties. In de zomer wordt het water verwarmd tot ongeveer 80 graden Celsius. In de winter is bij verwarmen met de Cv-ketel vaak nodig.

In principe is elk huis geschikt voor verwarming via zonne-energie. In de meest ideale situatie heeft men een plat of hellend dak, is de collector gericht op het zuiden en ligt deze in een helling van 30 tot 45°. Andere opties zijn ook mogelijk, alleen hebben deze een lager rendement.

Een zonnecollector kost ongeveer twee- tot drieduizend euro. Een zonneboiler kost ongeveer 1600 euro. Hier zijn echter nog geen subsidies van af getrokken. Eén zonnecollector levert per jaar om en nabij 100 kWh aan elektriciteit op. Dit is zo’n 4% van je jaarlijkse elektriciteitverbruik.