Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Energiesoorten.be ALLES OVER ENERGIE & VERWARMING
Energiesoorten.be

zonnepanelen nederland

Zonnepanelen zijn een verzameling zonnecellen die de opgevangen zonne-energie omzetten in elektriciteit. Tot voor kort werd deze techniek alleen nog maar in de ruimtevaart toegepast. De techniek gaat echter snel vooruit en samen met een aantrekkelijke subsidie wordt het steeds aantrekkelijker, voor het grote publiek, om ook in Nederland gebruikt te maken van deze vorm van duurzame energie opwekking. Bovendien is de vergunningsplicht voor de plaatsing van zonnepanelen in Nederland inmiddels afgeschaft. De Nederlandse overheid streeft ernaar om in het jaar 2020 twintig procent van de energie op te wekken door gebruik te maken van duurzame energiebronnen.

In tegenstelling tot wat veel mensen verwachten levert de zon aan de Franse rivera slechts anderhalf maal meer energie dan dat men in Nederland kan opvangen. Dit terwijl het in Frankrijk vaak veel zonniger en warmer is dan in Nederland. Dit komt omdat zonnepanelen hun werk ook kunnen doen bij bewolkt weer. De opbrengst is dan weliswaar een stuk lager dan op een zonnige dag. Wolken houden enkel een deel van de zonnestralen tegen.

Wanneer alles goed is ingesteld dan kan een 500Wp zonnepaneel in Nederland zo’n 400 kWh aan energie opwekken in een jaar tijd. Een groot aantal factoren zijn echter van invloed op de opbrengst. Zo zijn plaatsing, oppervlak en de hellingshoek van belang voor een goede opbrengst. Zo kan de hellingshoek van het dak het beste tussen de twintig en de zestig graden liggen. Is dit dak dan nog naar het zuiden hellend dan zou de opbrengst optimaal moeten zijn.